Sunt o persoană tare relaxată atunci când vine vorba de călătorii. Relaxată … până mi se demonstrează că se poate orice 😂
M-am „plimbat” prin diverse țări și continente și pentru că nu am pățit niciodată nimic, mă gândeam că situațiile dubioase se întâmplă extrem de rar și o parte din vină aparține călătorilor dezorganizați 😂Sunt și eu o babetă judgy uneori, recunosc. Asta până am trecut printr-o serie de fuckups demne de un episod de comedie cu Air France acum 2 ani. Despre asta vă povestesc în acest articol și în filmulețul de la sfârșitul acestuia. Dacă ați ajuns să citiți aceste rânduri, probabil treceți printr-o situație similară și ați vrea să știți dacă merită bătaia de cap cu reclamațiile. Spoiler alert – merită!
Dacă ați avut un zbor întârziat, vi s-a refuzat îmbarcarea, sau vi s-a pierdut/deteriorat valiza, acest articol s-ar putea să vă fie util.
SFATURI DIN PROPRIA EXPERIENȚĂ ÎNAINTE DE ORICE ZBOR:
- Păstrați absolut toate hârțoagele primite: boarding pass-urile, etichetele de bagaj, bilete electronice – eventual le puteți face și o poză cu telefonul până ajungeți la destinația finală.
- Valiza: este fabulos să aveți una cât de cât diferită de restul: fie culoare, fie un semn distinctiv, o husă, o etichetă și să aveți o fotografie cu valiza înainte de călătorie. Poate sună dubios, dar ne-a ajutat lucrul acesta. Am făcut poza ironic, în glumă și s-a dovedit a fi foarte utilă.
- Cereți numerele de înregistrare pentru fiecare cerere și reclamație depusă, astfel încât să puteți scurta discuțiile cu operatorii companiilor și să le dați doar numărul de referință pentru a-i familiariza cu cazul vostru.
- Păstrați toate bonurile (în cazul în care v-a fost anulat zborul sau vi s-a pierdut valiza) pentru a putea demonstra daunele și cheltuielile aferente – pentru o eventuală rambursare
- Atunci când vă faceți valiza, puneți lucruri esențiale precum periuță de dinți, un set de lenjerie, actele, hard-urile externe, cardurile de memorie, laptop și alte chestii prețioase în bagajul de mână.
- Ar fi ideal să fotografiați conținutul valizei în cazul în care aceasta ar putea fi pierdută pentru a putea demonstra ce ați avut acolo. Este simplu, durează o secundă și cu toții avem un smartphone capabil de așa ceva.
CADRUL LEGAL
ZBORURI – Legea despre care discutăm este Regulamentul CE 261/2004 și se aplică:
- pentru zborurile care vin sau pleacă spre cel puțin un aeroport din Uniunea Europeană. Se aplică și la zborurile de conexiune, în special dacă pierdeți al doilea zbor din cauza problemelor cu primul și se calculează la distanța completă de pe aceeași rezervare.
- în situațiile în care ți se refuză îmbarcarea din lipsă de locuri, în cazul anulării zborului sau dacă zborul a întârziat cu mai mult de 3 ore (de la deschiderea gate-ului, nu de la decolare). Atenție: NU aici nu intră situațiile excepționale sau vremea nefavorabilă, situații în care nu ești îndreptățit la nimic, nada, asta este viața.
Pe lângă compensația propriu-zisă, ai dreptul să beneficiezi din partea companiei aeriene de: masă, cazare, transport shuttle sau zboruri alternative – gratuit. Acestea nu înlocuiesc compensația ci doar o completează. Sorry to break it to you, dar trebuie să fii insistent cu lucrurile astea pentru că personalul tinde să se eschiveze. Eu sunt o persoană extrem de tolerantă, înțelegătoare și cooperantă, dar în toată povestea noastră (despre care vă povestesc în video-ul de la sfârșit și pe care vă recomand insistent să îl vedeți, măcar pentru a râde de situație), mi-am pierdut orice urmă de răbdare.
BAGAJE – Pe lângă Regulamentul CE 261/2004 există și Convenția de la Montreal din 1999 care a stabilit despăgubiri pentru prejudiciile cauzate în timpul zborului sau pierderea bagajelor – practic costurile suplimentare care au putut fi suportate de pasagerii ai căror zboruri au fost anulate. Dpdv legal, după 21 zile (sau 45 cum ni s-a comunicat nouă) bagajul care nu a fost returnat este considerat pierdut și pentru el puteți cere compensație, chiar dacă acesta este găsit ulterior. Dacă sunteți în situația în care nu v-a venit bagajul pe bandă, mergeți imediat la ghișeul pentru bagaje pierdute și depuneți o plângere, altfel nimeni nu va face nimic. Doar bagajele reclamate vor fi căutate și soluționate.
Într-un comentariu pe youtube, Andreea Burus a completat cu o parte din experiența ei: „Ce nu știu mulți e că poți face claim (tot la bagaje pierdute) și dacă valiza e lovită, zgâriată în timpul transportului. Eu am primit 75 de euro de la Wizz pt o valiză care mi-a sosit fără o roată (valiza nu era mai scumpă de atât), respectiv 40 de euro pt o geantă care a sosit cu mânerul sfâșiat. Mergi la biroul de bagaje pierdute, primești celebra foaie de constatare (PiR), i se fac poze „rănitului” și apoi pe siteul companiei depui o copie a formularuluI PIR. E posibil să îți ceară apoi alte detalii, gen dacă ai o copie a facturii pt valiză. Și dacă zici nu, nu e problemă. !!! E important să le scrii de mai multe ori, că nu prea își dau interesul. Eu vorbesc despre genți fără asigurare, poate pt acelea compensația e mai mare. Și încă un aspect: dacă ți se rătăcește valiza la sosirea în vacanță, primești compensație nu doar pt mâncare, ci și pt hainele cumpărate în acea perioadă, într-o anumită limită.”
Adevărul este că ne-a ajuns o valiză fără o roată după călătoria în Bali, dar eram prea obosiți ca să ne dăm interesul atunci.
COMPANII TERȚE
Există companii care intermediază bătaia de cap: tu completezi un formular de 2 minute la ei pe site și ei se ocupă de birocrație în schimbul unui comision de 25% (din ce am citit). Comisionul se aplică doar din banii pe care reușesc ei să ți-i ramburseze de la compania aeriană, deci nu ar trebui să plătești nimic în avans sau din buzunar.
Plusuri:
- nu pierzi timpul și se ocupă cineva în locul tău de situația asta
- în special la companii mai puțin user friendly (low cost sau cele locale sau pentru zboruri mai vechi) cred că este o opțiune bună să apelezi la intermediari. Pe site-urile companiilor mari găsești cu ușurință toate informațiile și formularele de care ai nevoie
- dacă nu cunoști engleza sau o altă limbă de circulație internațională, ei au site-urile traduse și în română parcă
Minusuri:
- ei se ocupă doar de zborurile întârziate sau anulate, nu și de bagajul pierdut sau de cheltuielile auxiliare, care sunt posibile.
- există acel comision de aprox. 25%, fără TVA (depinde de companie). Știu doar că există aceste opțiuni, personal nu am apelat la nici un intermediar.
Câteva exemple de companii care se ocupă cu așa ceva: AirClaim, ClaimCompass, Givt, ClaimAir, etc. Nu am folosit serviciile lor, m-am descurcat singură direct cu Air France, în cazul nostru. Am scris un articol strict despre experiența noastră – „Ce compensație am primit pentru zbor întârziat și valiză pierdută?”
CÂȚI BANI POT PRIMI?
Cuantumul compensației pentru un zbor anulat sau întârziat mai mult de 3 ore depinde doar de distanța din punctul A în punctul B de pe biletele tale. Astfel pentru un zbor până la 1500 km – poți primi 250 EUR, pentru 1500-3500 km – 400 EUR și pentru un zbor mai lung – 600 EUR, indiferent de clasa sau compania cu care zbori. Pentru bagajul declarat pierdut (21-30 zile de la aterizare) – aprox. 950 EUR, dar vi se vor cere tot felul de dovezi că ar valora atât de mult conținutul valizei și valiza în sine. Dacă aceasta a fost asigurată, acolo este altă poveste, despre care nu m-am documentat pentru că nu am fost în situația respectivă, însă cred că nu se pune întrebarea asigurării valizei atunci când aveți lucruri de preț, tehnică foto sau mai știu eu ce alte giumbușlucuri.
CÂT TIMP AM LA DISPOZIȚIE?
În dependență de țara în care zbori ai la dispoziție o anumită perioadă pentru a depune cererea de rambursare. Personal sunt de părerea că situațiile astea trebuie rezolvate la cald, cu nervii și presiunea la pachet dacă vrei să și obții ceva. Sigur, dacă citești acest articol și îți amintești că ai avut o situație neplăcută acum 2-3-6 ani, poate ar fi cazul să apelezi la companiile intermediare să vezi ce se poate face. Încercați o simulare de cerere pe site-urile lor și vedeți dacă vă ajută.
În ceea ce ține de despăgubirile aferente bagajului, 2 ani este termenul maxim pentru care puteți cere compensație, dar mi-e greu să cred că va fi cineva atent să mai caute ceva sau să vă ofere o compensație okay dacă nu ați depus plângerea într-un timp scurt.
CE AM ÎNVĂȚAT DIN SITUAȚIA ASTA:
- Nu este cool să fii panseluță pentru că vei rămâne într-o așteptare continuă. Este important să fii ferm în situațiile astea. Ferm nu înseamnă nesimțit care urlă la operatori și înjură din stânga în dreapta că e cel mai în suferință de pe planetă. „Ferm” nu anulează bunul-simț și respectul reciproc.
- … și insistent 😆De fiecare dată am primit un termen de care nu s-a ținut nimeni, așa că am avut grijă să sun să verific care este situația cazului nostru.
- Lucrurile importante și esențiale – doar în bagajul de mână
- Atunci când pot, călătoresc doar cu un rucsac. Este cel mai simplu și îmi oferă o mobilitate perfectă și un timp de așteptare după aterizare egal cu zero. Încerc să pot de fiecare dată când călătoresc 😂Am fost și într-o vacanță de o săptămână aproape doar cu un rucsac și a fost okay.
- Nu mai fac mișto silențios de oamenii care se grăbesc primii la coada de la check-in. Bine, fac, dar cu înțelegere. Nu mai stau chill „că doar avem loc în avion, că avem biletul în mână și nu pleacă ei fără noi” 😂

Disclaimer:
Acest articol are rol informativ și este bazat pe experiența proprie și câteva resurse online. Vă recomand să vă documentați în plus dacă nu ați găsit informații complete fix pe cazul vostru. Scopul este să vă îndemn să vă „folosiți” de drepturile voastre și să cereți despăgubiri atunci când ați fost puși într-o situație aiurea. Vedeți video-ul de mai jos despre experiența noastră, cum am procedat și ce compensație am primit.
Articolul despre experiența noastră: link aici.
Lasă un răspuns