Să aducem scriitoarele de la noi mai des pe lista de „cărți citite”

Despre cărți, content, susținere și vizibilitatea scriitoarelor contemporane de la noi versus UK – un articol de Olga Petcu.

Citeam la începutul lunii martie pe Treizecizero, un site cu și despre tenis, un articol despre influența Simonei Halep. Camelia Butuligă, jurnalist la treizecizero, a distribuit o serie de întrebări pe Twitter adresate exclusiv femeilor pentru a vedea cum și dacă evoluția și succesul Simonei le-a schimbat anumite obiceiuri, mentalitatea sau percepția asupra unor lucruri. 

E interesant și emoționant de văzut câtă nevoie aveam de Simona multe dintre noi. Cum ne-a făcut să învățăm de la zero regulile unui sport complex, cum am sacrificat ore de somn ca să o vedem jucând. Tot debate-ul legat de mentalitatea ei, de puterea psihică, de reziliență, faptul că Simona are parte de unul dintre cei mai buni antrenori căruia i-am văzut live intervenția în momente critice de joc și de stare ale Simonei, toate acestea ne-au schimbat și pe noi.

De la tenis nu aveam cum să nu extrapolez la literatura contemporană și având deja citite niște cărți faine și urmărind activitatea online a unor autoare din UK și Irlanda (care se susțin activ una pe alta, dacă o descoperi pe una dintre ele voi ajunge la alte câteva ale căror cuvinte și muncă te poate acapara) m-am gândit unde sunt scriitoarele de la noi din țară și de ce nu au parte de o vizibilitate mai mare. Dacă stați acum să vă gândiți: câte nume de scriitori contemporani de la noi vă vin în minte și câte de scriitoare?

Am început să caut nume de autoare contemporane publicate la noi și lista e foarte lungă. De puține dintre ele am auzit și asta datorită Sabinei Varga și podcastului ei Zest. Fiind conectată la social media, urmărind influenceri, activitatea editurilor și bookstagrammeri mă gândesc de ce aceste autoare nu sunt mai vizibile. Sau nu-mi sunt mie mai vizibile. Acum, tocmai pentru că sunt mai conștientă de această situație, voi fi mai atentă la ce texte se publică scrise de femei: cărți sau articole.

Scriitoarele pe care le-am citit eu din UK și Irlanda au parte de o popularitate mare, multe dintre ele având cariere digitale construite în jurul scrisului: podcasturi, bloguri, articole publicate în ziare și reviste cu un public mare. Podcastul The High Low (vă las link de pe Apple și Spotify, dar îl găsiți și pe multe alte aplicații de podcasturi), pe care vă recomand să-l luați de la primul episod să-l ascultați (episoade noi apar luna asta), e unul dintre cele mai ascultate podcasturi din UK, având și show-uri live sold out la activ. 

Cele două gazde ale podcastului, Dolly Alderton și Pandora Sykes, sunt scriitoare cu cărți și articole deja publicate sau în curs de publicare. De la recomandările lor am ajuns să descopăr și alte scriitoare unele mai mult sau mai puțin active în online, dar bucurându-se în aceeași măsură de comunități mari și loiale. După cele două, le-am citit și pe Emma Gannon, Sally Rooney, Emilie Pine, Elizabeth Day și Caroline O’Donoghue. La noi s-a tradus la editura Curtea Veche Sally Rooney și recent și cartea de memorii a lui Dolly Alderton.

Eu vă recomand să citiți Normal People de Sally Rooney, Everything I Know About Love de Dolly Alderton, Notes To Self de Emilie Pine, The Multi-Hyphen Method de Emma Gannon. În rest, puteți găsi online articole scrise de majoritatea scriitoarelor de mai sus prin diverse publicații. Dolly, Pandora, Caroline și Emma au în acest moment titluri noi în curs de publicare.

Diferența cu expunerea asta de care pomeneam mai sus e foarte posibil, printre altele, să fie datorată strategiilor, bugetelor de marketing și bineînțeles dispoziției autoarelor de a fi prezente în ochiul public și de a fi active pe rețelele de social media. E drept că majoritatea autoarelor de care v-am pomenit eu din afară sunt foarte active online (Twitter, Instagram, newslettere, podcasturi), diferitele platforme fiind surse de venit pentru ele pe lângă ce publică efectiv. 

Mi se pare important să existe astfel de persoane pentru că pot reprezenta modele pentru alte femei, cum pomeneam la început de Simona Halep, pot influența spre anumite comportamente, cum ar fi cititul. Ar fi nevoie și la noi de voci relatable și diverse printre femei, care să vorbească despre teme pe care nu le vedem abordate pe altundeva (vezi cartea de eseuri a lui Emilie Pine). De fapt asta ne și atrage la o carte, nu? Fie povestea în sine în care ne putem pierde sau pentru că ne regăsim într-o anumită măsură în personaje și prin ce trec ele, ne identificăm cu ce citim, cu păreri exprimate în eseuri, memorii.

Sunt conștientă că la urma urmei e un soi de cerc vicios și fiind consum mic de carte și o piața mică nici nu se va publica atât de mult și nu vor fi băgate mai multe resurse în promovare (despre situația pieței de carte din România puteți citi pe Profit.ro si Coverstories.ro).

Similar cu ceea ce am descoperit eu în afară cred că ar fi nevoie și ar exista public și la noi în țară pentru astfel de scrieri. Probabil că acestea există și acum. Eu clar nu am ajuns încă la acestea și la multe dintre aceste scriitoare pentru a avea o imagine cât mai complexă asupra a ceea ce se întâmplă de fapt, dar mi-ar plăcea să le descopăr și să recomand mai departe ce mi-a plăcut. Eu am în plan să iau pe rând câte o carte scrisă de o scriitoare contemporană din România (de fapt am și început deja) și să mă folosesc de resursele proprii (blog, social media) pentru a o recomanda mai departe dacă mi-a plăcut. La fel și în cazul articolelor bine scrise, care aduc un plus de valoare. Mi-ar plăcea să facem asta cât mai multe dintre noi.

Dacă ai recomandări de texte semnate de scriitoare de la noi, lasă un răspuns în comentarii să le descoperim și noi.

Despre mine:

Când nu scriu mă gândesc la ce aș putea să scriu. Recunosc, ponderea e mai mare la cea de-a doua activitate. La La Land și The Newsroom sunt pentru mine opțiuni valide constant de ”la ce să mă uit azi” dacă nu există altceva care să-mi atragă atenția în acel moment, chiar dacă le-am mai văzut deja de o grămadă de ori. 

Caut să citesc și să urmăresc scrieri și producții care să fie un challenge pentru minte, pentru filtrul prin care percep lumea în prezent. 

Pe blog vei găsi articole despre cărți, filme, dar și alte opinii și experiențe. În plus, am început o serie faină de interviuri cu întrebări despre scris.


Mai multe despre și de Olga Petcu:

7 răspunsuri la „Să aducem scriitoarele de la noi mai des pe lista de „cărți citite””

  1. Simona Antonescu, in special „Fotograful curtii regale”

    Apreciat de 1 persoană

  2. Din pacate mi se pare ca autoarele noastre contemporane scriu foarte mult despre drame in relatii (nu e chiar my kind of book) :)) sau foarte mult despre dezvoltare personala…si, desi imi place sa citesc si despre asta, am impresia uneori ca e suprasaturata piata de astfel de subiecte…mi-ar placea sa aud titluri mai visatoare un pic…o carte despre design interior (as cumpara-o fix acum), o carte despre modele traditionale de pe diverse obiecte, si semnificatiile lor, sigur ai inteles ce vreau sa zic.
    In alta ordine de idei, un nume de autoare care mie-mi place este Rodica Ojog Brasoveanu.
    P.S. imi place ideea asta de „guest” si articolul.
    Pupici

    Apreciat de 1 persoană

  3. […] ziceam în acest articol publicat pe blogul Irinei, primăvara asta mi-am propus să încep să adaug pe […]

    Apreciază

  4. […] de familiarizare cu autoarele contemporane de la noi a devenit și mai […]

    Apreciază

  5. […] pare că și a doua mea alegere pe drumul familiarizării cu literatura feminină contemporană de la noi din țară m-a pus față în față cu încă o autoare a cărei scriitură și carte mi-au plăcut, deci […]

    Apreciază

  6. […] că nu sunt obișnuită cu astfel de povești și a fost și acesta un motiv pentru a mă porni pe drumul de a mă familiariza cu scriitura autoarelor de la noi din țară pentru că am știut că o să-mi ies din zona de […]

    Apreciază

  7. […] dar și pentru a da mai departe ce descopăr. Am scris mai pe lung despre asta într-un articol publicat pe blogul Irinei, […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

%d blogeri au apreciat: