Vacanța în Bali. Ubud. Sanur

Anul acesta am împlinit 30 de ani (holee macaroni) + 10 ani de când suntem împreună cu Dima, așa că am vrut să ne facem o sărbătoare faină într-o țară exotică.

Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj7

Pentru că era deja iunie și nu aveam mari cunoștințe sau timp de căutat opțiuni, le-am scris mult-lăudatelor fete de la Mandala Travel pentru recomandări. Raluca to the rescue ❤️ Pentru perioada alesă de noi (5-17 iulie), Ralu ne-a recomandat Bali, pentru că acum se consideră a fi sezonul în Bali, fără ploi, cu temperaturi genial de confortabile și o frumusețe overall de nedescris. Pozele și filmulețele nu redau nici jumătate din realitatea de acolo. I-am spus că vrem să ne relaxăm, nu căutăm mari precipitații și la vie en rose dacă se poate 😆

Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj14
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj13
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj12
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj15
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj16

Bali este departe. În cealaltă parte a planetei departe. Bali este una din cele aproape 18.000 insule din Indonezia. În ultimii 5 ani este un aflux mare de turiști, creativi și antreprenori care se mută acolo definitiv… și se cam diluează frumusețea și autenticitatea locală. Aproape toată lumea vorbește engleză (cu un accent extrem de simpatic), oamenii sunt fenomenal de faini și zâmbăreți. Am călătorit destul de mult la viața mea, am întâlnit tot felul de oameni drăguți… dar drăguți cu turiștii în urma cărora au beneficii, dar aici oamenii sunt atât de chill, până și în traficul din care eu adunam anxietate lvl 100, ei zâmbeau și vorbeau frumos între ei. Revenind la transport spre Bali, Ralu ne-a găsit bilete cu Turkish Airlines, fix de la Cluj, ceea ce a fost minunat! Cluj – Istanbul – Kuala Lumpur – Bali. Drumul cu tot cu escale a durat cam 22-23 de ore. Diferența de fus orar este de 6 ore. Când am revenit acasă, în ziua zborului nostru, Turkish au inaugurat un zbor direct Bali – Istanbul – Cluj, ceea ce face lucrurile mai simple.

Pe loc, toate articolele și filmulețele despre Bali sugerează să îți închiriezi un scooter și you are good to go, dar NU! Sincer, la ce aglomerație este acolo pe străzi, cum nu există reguli de circulație (nu am văzut un indicator în Ubud 😂 sau poate nu m-am uitat eu bine), căldură, străzile înguste, o mulțime de câini fără stăpân peste tot… nu ne-am aventurat la așa ceva. Am vorbit cu șoferul cu care aveam  programat shuttle-ul de la aeroport, să ne tot vedem și în alte zile pentru excursii. Ideea este să negociezi orice pe acolo, chiar el a insistat. Oamenii spun că, în general, pentru o mașină (cu aer condiționat) și șofer care vorbește engleza și îți recomandă locuri de văzut poți plăti 25-30 EUR. Nouă ne-a cerut omul 34, ni s-a părut oricum un preț fair pentru o zi de umblătură, așa că nu am comentat. Cred că scooterul este o opțiune viabilă în afara orașelor aglomerate, dar trebuie să te înfofolești ca să nu te ardă soarele… tot mai bine e cu mașina.

Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj21
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj22
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj20

cazarea

Vacanța noastră a ținut 11 zile: 5 în Ubud și 6 în Sanur, o regiune lângă plajă. Dacă aș putea întoarce timpul înapoi cu ce știu acum, cred că am fi stat 9 în Ubud și 2 într-o regiune mai frumușică. Sanur este urâțel, mai scump și plajele în Sanur nu sunt cele mai cele. La sfârșitul acestui articol, după tot scroll-ul de poze, vă las cele 2 filmulețe din Bali: primul din Ubud, unde am stat la hotelul super fain Puri Sunia. Cred că merită să dați un pic mai mulți bani pentru un duș afară sau baie frumoasă cu geam spre verdeață, când mai poți savura o bucățică de junglă la duș? În Sanur am stat la Artotel, un concept frumos de colaborare între hotel și artiștii locali. Nu aș ști să vă dau prețurile pentru cazare pentru că am plătit la grămadă pentru tot, dar la sfârșit vă voi estima un cost pentru toată vacanța. În general, cazările în Bali sunt ieftine. Poți găsi ceva ok de la 13 eur, până la… sky is the limit, sincer. Dacă vrei ceva mai simpatic, cred că 30 eur ar fi un preț fair/noapte.

Q & A de pe insta stories

 • Cum sunt prețurile acolo? Foarte variate. 15.000 rupii sunt echivalentul a 1 EUR. Eu mi-am downloadat o aplicație de „schimb valutar” (Currency), ca să nu forțez prea mult neuronul când venea vorba despre prețuri. Un cocos costă 1 eur, o masă full option este 20-30 EUR/2persoane. Vorbisem cu Anca și ea mi-a setat excelent așteptările – „prețurile cam ca la Cluj”. Very good, pentru că au fost mai mici, dar măcar am avut așteptări okay. Poți să găsești localuri cu mâncare tradițională și să plătești pentru 2 persoane 8 EUR (vedeți în primul vlog balinez, primul restaurant, cel în care am găsit câinele care nu preferă gălbenușuri, dar mâncarea nu era cosmică)
 • Este mizerie? Da și nu. Am înțeles că acum câțiva ani înota lumea printre pet-uri. Acum au apărut tot felul de activiști care curăță plajele și este okay. Este mizerie, dar trebuie să înțelegem contextul. Depinde în ce locație mergi, cât de populată este și ce se întâmplă acolo. Până la urmă gunoiul vine de la oameni. Am văzut persoane aruncând gunoaie pe trotuar, dar poți găsi și lucruri frumoase. Aș zice că este neglijabil acest aspect, chiar dacă sunt un freak al curățeniei.
 • Au fost momente în care nu te-ai simțit în siguranță? Nu, oamenii sunt cei mai faini acolo. Nu am întâlnit pe nimeni să țipe, să tragă de tine să îți cumperi prostii, să te înjure dacă nu vrei ceva de la ei. Uneori păreau prea drăguți ca să fie adevărat. Majoritatea vorbesc engleză și sunt foarte simpatici overall. Bine, am înțeles că în zone mai populare/populate, gen Kuta, nu e chiar atât de flower power, dar comparativ cu poveștile auzite despre Thailanda, sau experiențele din Turcia, aici a fost minunat!
 • Cum sunt cazările? Depinde de buget, dar în general ieftine și frumoase. Majoritatea au și o mini piscină. În perioada în care am fost noi nu era musai necesară prezența unui aparat de aer condiționat. Apa de la robinet nu este potabilă și multe hoteluri oferă apă filtrată sau îmbuteliată până și pentru spălatul pe dinți. Este extrem de variat, noi am fost la 2 hoteluri faine și nu am nimic de reproșat.
 • Cum ai avut net? Sunt cartele SIM de data. Am plătit cred 20 EUR pe o cartelă de 16 GB, am avut netul constant conectat, am postat pe stories, i-am făcut hotspot soțului și tot am rămas cu 8GB nefolosiți la sfârșit 😆 Nu este o cartelă cu nr de telefon, doar cu data. Foarte cool!
 • Recomandări în Ubud? Am luat și noi basic stuff + tripadvisor. Am avut prea puține zile la dispoziție pentru a experimenta. Monkey Forest, Clear Cafe, plimbat măcar o zi aiurea și intrat pe unde ți se pare interesant – must în opinia mea.
 • Ai avut nevoie de vaccinuri? Nu
 • Cum a fost mâncarea? Depinde de local, dar în general – DELISHAS + sunt o mulțime de opțiuni vegetariene și vegane peste tot. Localurile, în general sunt fie mai oldschool și tradiționale, fie hip, deschise de expats cu specific și stil foarte european, genul de localuri pe care le găsești peste tot în Europa: design frumos, meniuri yumm și cu o bucățică de Bali integrată. Fructele sunt foarte gustoase. Smoothies & smoothie bowls sunt pasiunea mea.
 • De ce acte ai avut nevoie? Noi am folosit pașapoartele din Moldova pentru a zbura. Nu am avut nevoie de nimic, dar sigur sunt informații pe net… sau apelați la Mandala Travel pentru vacanță și se ocupă fetele de tot. Eu, după puținele vacanțe „planificate” de agenții de turism, eram sceptică. De obicei ei îți propun o ofertă și după ce ai plătit, adios, muchacho, dar Mandala Travel este alt nivel.
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj26
 • Ce a fost de evitat? Nu îmi vine nimic specific în minte, dar în Sanur nu m-aș întoarce. Comparativ cu Ubud, acesta ni s-a părut prea potolit și nicicum. Ah da, și Luwak Coffee, zic mai jos de ce.
 • Sunt prețurile atât de piperate precum se spune? Fiecare cu piperul lui, dar las mai jos cheluielile noastre ☺️
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj23
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj24
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj25
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj17
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj32

random

 • Noi am stat 11 zile, dar nu am reușit să vedem nici 7% din câte oferă Bali și insulițele din jur. Sunt o mulțime de activități și lucruri interesante de văzut. Dacă aveți timpul și disponibilitatea de a vă lua un concediu de o lună, go for it 😉 Oricum cel mai scump este drumul până acolo. Bali este cunoscută drept locația perfectă pentru surfing și snorkeling, sporturi de apă, umblat mult și bine cu scooterul, etc.
 • Mulți câini. Majoritatea cu demodecie, dar grăsuni și care nu au absolut nici o treabă cu nimeni – dorm toată ziua covrigiți pe la toate colțurile.
 • Tripadvisor is your friend. Sigur, nu trebuie să te bazezi 100% pe recenzii, dar măcar vezi despre ce este vorba. My personal tip este să citesc recenzii de 3 stele, pentru că nu-s nici cele mai dramatice (de obicei cele de 1 stea sunt exagerate și nu știu ce așteptări inumane au unii) și nici cele de 5, că mi se par prea flower power.
 • Să vă luați cartelă de net. E minunat și îți ușurează existența. Poți găsi localuri, destinații, să comunici cu șoferul sau hotelul, toată lumea folosește whatsapp.
 • Download whatsapp 😆
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj2
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj1
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj4
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj3
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj6
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj5
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj7
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj8
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj9
 • Maimuțele! Atunci când mergeți în locuri unde populația de maimuțe este considerabilă (Uluwatu Temple sau Monkey Forest) nu vă luați haine și accesorii foarte „bălăngănitoare”, ochelari, poșete mici, aveți grijă de telefoane și alte cele. Animalele astea sunt extrem de curioase și orice le captează interesul va fi inspectat îndeaproape. Cu cât mai plictisitori sunteți, cu atât mai departe vor fi maimuțele 😂 Pe insulă se spune că maimuțele ar fi vaccinate antirabic, dar… sfatul meu este să le dați pace. Le puteți examina fără să le scărpinați pentru instagram 😂… sau dacă o faceți, măcar să fiți în proximitatea unui îngrijitor.
 • Luwak Coffee – „the most expensive coffee in the world”. Practic sunt niște animăluțe care consumă cireșele de cafea și după ce le excretă (yepp, poop), oamenii le colectează și fac renumita cafea Kopi Luwak. Povestea este interesantă, google it, dar în 2019 mi se pare o tâmpenie, un business ciudat și un alt foie gras care nu aduce plus valoare umanității.
 • Vă recomand să vă uitați la cele 2 vloguri să vedeți cam despre ce este vorba și ce așteptări să aveți. Sper că le-am făcut destul de clare.
 • Instagram – Bali este ca „un parc de distracții pentru insta și mai nou tik tok”. Nu mă prea bucură lucrul acesta pentru că am observat tendința asta de grabă și cozi imense doar pentru o poză. Nu prea stă lumea să admire apusuri, să citească despre locații, să vorbească cu oamenii. Știți „porțile” alea renumite care apar primele pe google search „Bali”, e coadă de la 4 dimineața acolo pentru The picture. Mi se pare că ne orientăm într-o direcție ciudată. Localnicii se adaptează nevoilor turiștilor și tot execută photo spots la fiecare 10 metri. Litere roșii imense, kitsch-uri, construcții și cuiburi cu artificii, tot felul de lucruri inutile, în timp ce natura  curată este perfectă și fără astea. Nu zic să nu facem poze (luwacii știu câte am făcut și eu), dar uneori e o nebunie totală treaba asta. Sunt eu mai babă așa.
 • Luna este „cu picioarele în sus” 😂 și ziua – scurtă. La 19.00 este beznă. I know, geografie!, dar tot fascinant mi s-a părut.
 • Ubud este mai ieftin! Mâncarea, piața, activitățile.
 • Alcoolul este foarte scump. De 2-3 ori mai scump decât în România. Ne-a părut oarecum rău că nu ne-am luat un gin bun de la duty free.
Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj28

despre BANI

Poate e mauvais ton să vorbim despre bani, dar honestly fuck that shit! Eu am răscolit tot internetul să caut la ce mai exact să mă aștept. Lumea nu prea povestește despre bani… pentru că unii oameni judecă și știu ei mai bine cum ar fi indicat să îți cheltui veniturile… dar acest articol nu este pentru ei 😂 La agenție am plătit pentru 11 zile de cazare cu mic dejun inclus + zbor dus-întors + shuttle de la + la aeroport și între cazări + asigurare medicală + recomandări și asistență pe toată perioada călătoriei + Ralu s-a ocupat și de toate check in-urile, deci am avut cu o grijă mai puțin și am mers foarte liniștiți și chill acolo. Efectiv nu am avut nici un stres când știam că s-a ocupat cineva care se pricepe de noi. Agenției i-am plătit 2800 EUR pentru 2 persoane.  Clar suma poate varia în funcție de sezon, hotel, perioadă, locația de unde iei avionul, etc. Pare și este mult, dar o mare parte din suma asta o constituie biletele de avion – 5 zboruri în alt capăt de lume. Acolo am mai cheltuit pentru mâncare, transport, câteva chichițe mici și activități – 800 EUR. Nouă ne place să mâncăm gustos și de preferat fără toxiinfecții alimentare (deși tot am prins una ușoară 😂). Nu suntem neapărat genul care economisește în călătorii și tocmai de asta mergem rar. Decât să merg de 2 ori pe an și să mă abțin de la toate cele, mai bine merg 1 dată la 2 ani și savurez fiecare gustare, drink, activitate, deplasare și interacțiune.

Bali coffentropy Ubud Sanur Cluj11

bottom line

 • Tripadvisor – voi încărca niște recenzii ca să vedeți pe unde am fost și cum ni s-a părut – mă găsiți „coffentropy” pe tripadvisor
 • Căutați mai multe vloguri și articole despre Bali înainte să mergeți. Vedeți și alte perspective. Anca Cheregi a scris tare frumos și bine acum câțiva ani (click) 
 • Dacă mai aveți întrebări, lăsați-le în comentarii și le rezolvăm

4 răspunsuri la „Vacanța în Bali. Ubud. Sanur”

 1. Am stat si noi la Puria Sunia intr-o pool villa, ne-a placut, dar nu stiu cat a meritat piscina privata avand in vedere ca se recircula apa si era ca gheata :)). Apoi am stat in Seminyak unde recomand daca va place agitatia, foaaaaarte multe localuri si restaurante de toate soiurile + ca e zona perfecta pentru surfing. Am mai fost si in Nusa Dua unde e o zona de resorturi luxoase foarte chill, plaja superba, dar nu prea ai ce face in afara resortului. Depinde de preferintele fiecaruia, dar daca mai mergeti, puteti incerca. Sanur si Jimbaran nu m-a dat nici pe mine pe spate.

  Apreciază

 2. Sandalele roz!!!prea frumoase!de unde?
  Si da,visez si eu la Bali dar sa merg la raslagheala:))

  Apreciază

  1. Mulțumesc 🙂 Sandalele sunt Zaxy, cred că am postat un link spre ele în descriere la video ❤

   Apreciază

 3. […] este că ne-a ajuns o valiză fără o roată după călătoria în Bali, dar eram prea obosiți ca să ne dăm interesul […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

%d blogeri au apreciat: