Viața de părinte, pe lângă momentele de adorabilitate maximă alături de bebe (sau de disperare maximă uneori), este și despre gestionarea rațională și „la rece” a unor aspecte precum resursele financiare. Raiffeisen Bank m-a invitat să povestim despre provocările pe care le-am întâmpinat în calitate de proaspeți părinți, planurile mărețe și chiar greșelile financiare pe care le-am făcut.
cheltuielile noastre
Mă întrebase Andreea dacă Irina de până la venirea lui Alex este diferită de cea de acum. Sinceră să fiu nu cred că este cazul. Mereu am făcut cumpărături cumpătate, dar și unele de impuls. Acum poate am mai puțin timp pentru documentare și se întâmplă să mai iau mărimea greșită la hăinuțe pentru el sau să îmi cumpăr ceva ce nu mi se potrivește 100%. Pe de altă parte sunt mai radicală și returnez lucrurile cumpărate greșit, am făcut ordine în gânduri, dorințe și preferințe. Mi-am evaluat stilul de viață de acum și am ales să fac decizii de cumpărare bazate pe ceea ce sunt acum, nu pe o imagine artistică pe care mi-o mai proiectam înainte (*când voi mai da jos 3 kile, când voi merge la o nuntă dreamy, etc.). Am devenit mai „adult”. 😂
Cheltuielile noastre, după ce am scăpat de datoriile legate de cumpărarea apartamentului, se orientează mai mult spre treburi casnice: facturi, mâncare și alte lucruri puțin interesante, dar indispensabile. Mă bucur că în sfârșit vom putea să ieșim din nou în oraș sau să facem mici vacanțe. Trebuie să recunosc că ultimul an a doborât și răbdarea introveriților. Până și eu, care puteam să stau cu săptămânile doar în casă, vreau să ies. Avem nevoie de un reset cu toții.
etapa 1 – pregătirea de venirea lui bebe
Am ales să îmi monitorizez sarcina și să nasc la un spital privat. Am povestit mai multe în filmulețul „Nașterea. Experiența mea”, dacă este de interes subiectul. Recunosc că ne-am pregătit financiar pentru acest aspect, dar tot am rămas surprinsă atunci când am tras linie cu toate calculele. Oricum, nu mi-ar fi schimbat decizia, pentru că în continuare aș face lucrurile exact la fel. Singurul lucru pe care l-aș schimba este probabil să îmi fac un abonament anual la un spital privat. Fiecare control, set de analize, test și nașterea propriu-zisă au „picurat” din bugetul familiei noastre puțin câte puțin. Îmi notasem de curiozitate fiecare cheltuială asociată pregătirii pentru naștere și am ieșit la un total de aproape 17.000 lei, însă ne-am pregătit pentru asta. Sunt multe polemici între mămici și pline-s feed-urile grupurilor online cu discuții înflăcărate despre cheltuieli de genul acesta. Eu cred că fiecare are dreptul să aleagă ce i se potrivește mai bine în contextul emoțional și financiar pe care îl are. Sunt convinsă însă că este mai ușor dacă ai așteptări realiste, de asta am și povestit despre cifrele astea.
etapa 2 – primul an de viață împreună
Teoretic cheltuielile pentru bebeluș ar putea să fie extrem de mici. Vorba aia – copilul are nevoie doar de dragoste, mâncare, somn și siguranță. Noi suntem cei cu nevoi materilale și noi avem nevoie de lucruri care să ne facă viețile mai ușoare. Am povestit într-un filmuleț recent (Produse utile pentru bebe 0-6 luni), dar și într-un articol de blog – Favorite baby 0-6 luni despre lucrurile care ni s-au părut utile în primele 6 luni. Urmează să lucrez și la partea a doua a acestui material, stay tuned. Am scris despre articolele de igienă, hăinuțe și museline & all that baby stuff de mare ajutor la început de drum.
Sunt recunoscătoare că am un job (sau două 😂) care îmi permite să colaborez cu magazine online și branduri faine de tot și să beneficiez de servicii sau lucruri utile. Pe de altă parte simt că nu pot să fac o pauză, așa că lucrez în continuare în timpul pe care îl am la dispoziție, sau când vine mama să mă ajute. Pentru că sunt freelancer și nu sunt angajată (sau nu am cotizat direct la CAS și îmi plătesc asigurarea obligatorie solo), nu beneficiez de concediu de creștere copil timp de 2 ani. Asta + FOMO-ul meu mă determină să nu pun nimic pe pauză și să pregătesc produse noi pentru Urban Tale și Coffentropy. Îmi place foarte tare ceea ce fac și este un efort pe care îl duc cu drag, de asta nu cred că obosesc așa repede, chiar dacă mă împart în multe bucățele mici.
etapa 3 – construim viitorul împreună
Cred că abia după 1,5 ani încep cheltuielile mai măricele pentru bebeluș. Încă nu știu când, cum, unde și dacă va merge bebe la creșă, dar din ce m-am documentat este destul de dificil să prinzi loc la o creșă de stat, motiv pentru care ne pregătim emoțional 😂 și financiar de această cheltuială recurentă. Nu vreau ca factorul decisiv să fie cel economic, așa că documentarea noastră implică mai mult valorile și proximitatea de casă. Btw, dacă aveți recomandări, le ascult cu drag. Urmează activitățile „extra curriculare” și vacanțele împreună cu ăsta mic… vai cât de mult îmi doresc să vizităm locuri împreună cu pișcotul. Urmează grădinița, școala și banii de buzunar. Urmează multe lucruri extrem de frumoase și nu vreau ca scuza mea pentru că nu mergem undeva sau nu facem ceva împreună să fie „nu am bani”. Nu zic că trebuie să „make it rain”, dar cred că este important să ne facem niște calcule pentru viața pe care vrem să o avem și să muncim în direcția aceea.
side notes
Am povestit mai multe în ultimul episod Money Chat Raiffeisen Bank realizat împreună cu Andreea Remețan. Recunosc că m-am simțit puțin de tot intimidată să înregistrăm acest episod cu Reme pentru că ea este profesh în ale radio-ului și materialelor audio, iar eu încă cringe-uiesc atunci când îmi aud vocea întregistrată. Însă dacă este să depășesc acest moment, zic că nu a ieșit rău. A fost o discuție sinceră, transparentă între oameni care încearcă să get up their money game. Învățăm împreună. Învățăm unii de la ceilalți.
Podcastul Money Chat este parte din programul de educație financiară Money Bistro by Raiffeisen Bank. Episodul cu mine, în care am discutat despre „Ce te invață parentingul despre administrarea propriilor bani” îl găsiți aici:

Acest articol este publicat în parteneriat cu Raiffeisen Bank. Le & vă mulțumesc pentru încredere!
Puteți accesa podcastul Money Chat și pe site-ul monebistro.ro – Ce te învață parentingul despre administrarea propriilor bani
P.S Pușculița porcușor este de la Golden Pigs, făcută manual la Cluj ❤️
Lasă un răspuns