Suntem mai ocupați și mai copleșiți de multitudinea de decizii în calitate de proaspeți părinți decât au fost probabil generațiile trecute. Pe de o parte avem totul la un click-distanță, pe de altă parte sunt atât de multe lucruri, sfaturi, opțiuni, etc. că ne este tot mai dificil să luăm o decizie și, împăcați, să ne vedem de viață mai departe.
Mi-am tot notat pe parcursul celor 10 luni de când am născut cu lucruri care mi s-au părut utile. Voi scrie și cum ni s-au părut anumite produse pe care le-am folosit, pentru că primesc frecvent întrebarea despre ele și… mai ales acum, îmi este mai simplu să las un link de referință.
Lista este oarecum în ordine de la musai-preferabil +/- cronologic. Nu aveți nevoie de toate. Produsele de igienă, hăinuțe, scutece și scoică sunt suficiente pentru început. Orice lucru este mereu la un click distanță (am cumpărat online cam 90% din tot ce avem pentru bebe) sau le puteți găsi în majoritatea magazinelor de specialitate, cu tot cu pandemie. Nu vă grăbiți să cumpărați toate odată. Aveți timp. Vedeți de ce aveți nevoie voi și bebe pe parcurs. One day at a time ❤️
Let’s begin, shall we. Click pe denumire pentru link-uri (unele sunt de afiliere). Dacă alegeți calea alăptatului exclusiv, s-ar putea să vă fie util următorul articol despre experiența mea cu alăptarea (dificultăți, produse, etc.). La sfârșit las lista cu subiecte deja discutate. Dacă aveți întrebări sau vi se pare că am povestit incomplet ceva, vă rog să îmi scrieți un comentariu și facem să fie bine. Sunt curioasă ce vi s-a părut vouă must-have pentru bebeluși, dacă ați trecut deja prin experiența aceasta.

Lucruri de primă necesitate / camera bebelușului
Produse de igienă – necesare
- Alcool sanitar – medicul ne-a recomandat să toaletăm bontul ombilical doar cu o compresă sterilă și alcool. Nu am învelit, pansat sau dat cu cremă bontul. L-am toaletat cu grijă până s-a desprins în cam 2 săptămâni. Nu este un proces dureros pentru bebe, poate doar neplăcut pentru că este rece compresa.
- Comprese sterile – utile pentru toaletat bontul, ochișorii, etc.
- Ser fiziologic monodoze – l-am folosit pentru a toaleta ochișorii în rarele cazuri când a fost necesar, sau în năsuc pentru a umezi secrețiile înaintea folosirii aspiratorului nazal.
- Cremă împotriva iritației de scutec – am ales Bepanthen și funcționează perfect. Să adăugați o cantitate mai generoasă, chiar dacă poate părea că exagerați un pic 🙂
- Cremă/gel pentru băiță – folosim Lipikar Syndet AP+ – în primele luni îi făceam băiță o singură dată pe săptămână, dacă nu era murdar. De fiecare dată când făcea caca – îl spălam la chiuvetă doar cu apă călduță. Șervețelele umede au fost mai mult o excepție sau atunci când nu eram acasă.
- Loțiune pentru corp – tot Lipikar Baume AP+ de la La Roche Posay folosim – recomandarea medicilor este să folosim zilnic o cremă bună pe corp pentru prevenția dermatitei atopice, sau măcar pentru ameliorarea simptomelor, dacă aceasta este prezentă
- Termometru non-contact – este potrivit atât pentru măsurarea temperaturii corporale, cât și pentru obiecte sau chiar a apei din cădiță. Noi avem și unul electronic rectal pentru a verifica dacă este sigur primul… pentru că atunci când a făcut A febră aproape 40 speram să se înșele.
- Farmaceutice: împotriva colicilor am încercat Colidep și Espumisan (cred că au avut efect mai mult pentru mine că mă simțeam că încerc să îl ajut, că bebe plângea cam la fel cu sau fără ele), Panadol sirop (la recomadarea medicului, după 3 luni), Vigantol (vit.D – recomandat de medicul de familie și ortoped – 2 pic./zi)
Esențiale bebe – necesare & de mare ajutor
- Hăinuțe – mă autoproclam ambasadoarea salopetelor/pijamalelor cu fermoar. 90% din tot ce a purtat A. în primul an de viață au fost cele cu fermoar. Super simplu de folosit, sunt drăguțe, acum le găsiți cam peste tot. În general sunt 2 tipuri de salopete – cele cu piciorușul acoperit și cele simple, pentru care ai nevoie și de șosetă. Teoretic primele ar fi mai bune, însă dacă îl purtați pe bebe în sistem/marsupiu acelea sunt contraindicate pentru că se face presiune pe picioruș. Are sens! Am avut de ambele tipuri și atunci când îl purtam în marsupiu aveam grijă să fie cele cu piciorușul liber. În primele săptămâni bebe adaugă fascinant în greutate, crește repede și hăinuțele îi devin mici foarte repede. Din acest motiv nu cred că este util să vă luați multe hăinuțe în mărimea 50. Ca să vă dau un exemplu – A. s-a născut de 3,750 kg și 53 cm, deci nici nu a apucat să poarte mărimea 50. Eu cumpărasem după principiul „hai să nu iau chiar cea mai mică mărime” și a fost super okay. Depinde și de brand, desigur, dar mai bine îi suflecați 1-2 săptămâni mânecile și îl lăsați să poarte hăinuțele mai mult timp. Nu vă recomand să luați haine cu nasturi, prea complicate sau din materiale sintetice. Mănuși pentru primele zile acasă (ca să nu se zgârâie cu gheruțele) nu am avut pentru că am folosit șosete 😂 Șosetele și căciulițele și acum mi se par uneori cele mai complicate de „nimerit” mărimea. Ba-s prea mici, ba prea mari.
- Păturică – una drăguță și calitativă pe care o veți folosi mulți ani înainte.
- Scutece de unică folosință – când eram însărcinată cochetam cu ideea scutecelor reutilizabile, dar simt că e prea mult efort pentru mine. Încerc să fiu mai atentă și prietenoasă cu natura la alte aspecte. În prima perioadă, fiind alăptat exclusiv, schimbam uneori și 8-9-10 scutece pe zi.
- Aleze pentru schimbat – acestea pot fi reutilizabile sau de unică folosință. Eu am ales varianta 2 pentru că nu știam la ce să mă aștept. Long story short încă mai folosim aleze din primele 3 cutii cumpărate la început. Ne-au fost utile pentru salteluța de schimbat și on the go – mereu am o aleză în plicul pentru scutec.
- Scutece de finet – sunt moi, plăcute la atingere, absorb bine apa și sunt tare utile și acum. Le foloseam pentru a-l șterge / înveli ușor după baie și alte nevoi cotidiene. Noi le avem în varianta 70 x 70 cm și s-au dovedit a fi tare utile. Am luat 3 seturi și încă le folosim de când am început diversificarea.
- Museline (swaddle) – sunt ca niște păturici din bumbac sau fibre de bambus – plăcute la atingere și multifuncționale. Le-am folosit în cădiță pentru a-l acoperi pe bebe (turnam apă călduță peste el și era atât de happy), învelit la somn, acoperit pentru a-l proteja de soare, șters, spălat și cel mai important – ÎNFĂȘAT. Din acest motiv cea mai utilă dimensiune ni s-a părut 120 x 120 cm – un set de 2 museline bune și frumoase au fost okay pentru noi. Am mai avut și mai micuțe, dar nu le-am folosit atât de des.
- Prosop cu glugă – inițial am crezut că este inutilă gluga, dar s-a dovedit a fi smart pentru că în timp ce îl ții în buritto mode, îi ștergi capul. Cât îl bâzâi cu prosopul, nu îi este frig la cap
- Șervețele umede – am folosit foarte puține, cred că 2 pachete acasă + 1 în geantă – de când a apărut bebe. Cele cu parfum, simple, chiar și cele sensitive mi se păreau că irită sau accentuează iritația, așa că eu zic că merită să luați mai scumpe, dar pe bază de apă.
- Aspirator nazal (batista bebelușului) – arată ciudat și mi-a luat ceva timp să înțeleg cum se folosește corect. Avem un aspirator basic care se „racordează” de o parte la năsucul de bebe și pe cealaltă la gura ta 🙂 Nu ajunge nimic din nas în gură, promit 🙂 Se poate conecta și la aspirator, dar mi s-a părut prea mult efort. Eventual, la prima răceală cu muci serioși, am luat un nebulizator care are și funcția de aspirator nazal, dar tot prima variantă am preferat-o sincer.
- Scaun de mașină – inițial am împrumutat o scoică de la niște prieteni, după care am trecut la Nuna I-Size, PRYM Dove, 360 grade. Este perfect! Spatele meu îmi mulțumește de fiecare dată când nu trebuie să îl pun pe bebe din lateral pentru că pot roti scaunul cum îmi convine. Până la 15 luni planul este să meargă cu spatele la sensul de mers, după care îl întoarcem. Scaunul are tot felul de certificări de siguranță, materiale super calitative (și de care nu se prinde puful de câine), design frumos – o alegere bună.
- Pătuț + lenjerie (+ protecție pentru salteluță) – atunci când auzeam povești de genul „vai, pătuț? îl veți folosi doar pentru depozitat hainele!” îmi venea să le lipesc în frunte un sticker cu „Toate sfaturile pe care nu le-am cerut”… Adevărul este că fiecare bebe este diferit și somnul… Well, da.. am folosit pătuțul cam 2 săptămâni și am renunțat. Eram prea obosită… și sunt în continuare. Anyhow. Folosim pătuțul doar la somnurile de zi, după ce îl legănăm în brațe. La capitolul somn voi scrie poate un articol peste 3 ani să povestesc cât de greu este :)) Am acceptat situația și suntem super ok acum. Recomandarea medicului a fost să nu folosim deloc accesorii în pătuț – doar salteluța cu lenjeria de pătuț și gata. Fără pături, bumpere, jucării, plușuri, baby nests și alte cele pentru că există riscul de sufocare & SIDS. Acesta este motivul pentru care nu am luat baby nest, eram prea stresată că se poate întâmpla ceva. Am văzut și un video despre asta recent, care m-a distrus emoțional. Mă bucur că nu l-am văzut mai devreme. Riscul este extrem de mic, dar… Foarte multă lume pune baby nest-ul în top favorite pentru bebeluși: ajută la tranziția în pătuț și la somn overall. Decizia vă aparține.
- Salteluță de schimbat – am luat una simplă și am pus-o pe comoda pe care o aveam deja. A fost super ok să îl schimb pe bebe și din lateral. Nu ne-am luat măsuță specială pentru că nu aveam loc de ea, pentru că aveam deja comoda și pentru că și așa am folosit-o destul de puțin, până A. a început să se zvârcolească la schimbat, adică pe la 2,5 luni 🙂
- Balasoar electric – l-am avut împrumutat și a fost de mare folos în primele luni. Bebe nu se prea mișcă în primele 2 luni de viață și teoretic îl poți pune oriunde, dar e de ajutor un device de genul acesta pentru că îl mai adormeam uneori și îl mutam în el (yeah, somnul dificil), îl puneam să chill pe muzicuță și îi plăcea. Așa mai puteam să beau o cafea sau să mâncăm la masă. Util și el până la 2.5 luni, când bebe a început tentativele de evadare din el.
- Bouncer – a urmat după cel electric. Da, nu este ceva tare ieftin, ținând cont că e o tijă și o husă, dar ne-a fost de mare ajutor. Este compact, îl luam peste tot prin casă după mine și îl puneam pe A. acolo. Duș? Check! Cafea? Check! Toaletă? Check 😂 L-am folosit după 2 luni, când puteam să îl ridicăm din poziție perfect orizontală pe bebe (discutat cu ortopedul) și când A. a început să fie mai mobil. El dădea din piciorușe și asta mișca bouncerul. I-a plăcut și îl puteam lăsa câte 10 min. acolo (oricum era lângă mine) ca să pot să îmi încălzesc mâncarea sau mai știu eu ce.
- Cărucior – Eram în căutare de cărucior când eram însărcinată și văzusem o plasare de produs pe instagram cu Babyzen YOYO și am făcut instant decizia. Faptul că este super ușor, că se pliază și încape în dulap sau portbagaj easyyy, că se transformă și pe același cadru poți pune landou și scaun sport ulterior + este tare frumușel & stylish – îl fac căruciorul perfect pentru noi. Pentru mine contează tare mult interacțiunea cu obiectul, mai ales când este vorba despre ceva ce folosesc aproape în fiecare zi. Este căruciorul perfect pentru toată lumea? Nu cred. Este căruciorul perfect pentru noi? Da. Primesc foarte des întrebarea dacă ne place în continuare și răspund afirmativ. Însă! Țineți cont de faptul că este un cărucior de oraș, nu cred că este făcut pentru drum/trotuar foarte accidentat/borduri. Pentru mine nu este un minus că landoul este josuț. Nu sunt nici eu de 2 m. Singurul dezavantaj poate ar fi că mânerul nu este reversibil, dar îi iert asta pentru că este compact, frumos, ultra portabil și ușor de manevrat. Babyzen are multe accesorii faine: de la suport pentru sticlă/cană de cafea, până la sac pentru iarnă, umbrelă pentru soare, plase de țânțari sau folii pentru ploaie.
- Marsupiu – musai să fie unul ergonomic, adică piciorușele să facă un „M” atunci când te uiți din spate la bebe – practic fundul să fie puțin mai jos decât genunchii și spatele ușor curbat. Noi am folosit Marsupi Plus.
- Geantă pentru plimbare – nu e neapărat să fie ceva special, dar să fie una în care aveți pregătite lucruri de baby. Mai ales la început, când ai de pus câte 5 scutece la ieșire + hăinuțe + museline + păturici + alte cele, ca să te simți pregătită pentru orice situație ciudată.
- Plic pentru scutece – inițial cumpărasem unul care avea și salteluță de schimbat, dar nu l-am folosit niciodată așa că l-am dat mai departe. Acum folosim unul simplu în care am pus un scutec + pachețel mic de șervețele umede + aleză subțire + jucărie foșnitoare just in case – este tot timpul pregătit de luat în orice geantă sau în cărucior.
- Jucării pentru prima perioadă – bebelușii nu văd bine în primele luni, doar disting formele și contrastele. Pe cât de adorabile nu ar părea toate plușurile, nu sunt și foarte utile. Cărticele alb-negru, jucării cu contrast cromatic mare, mobil (deasupra pătuțului sau un centru de activități) ar putea fi mai de interes.
- Lampă de veghe – ceva-ceva ca să te convingi că respiră acolo în întuneric, fără să stai deasupra lui
- Cameră de supraveghere – mișcă? s-a trezit? mai lasă-l un pic poate adoarme! s-a întors pe burtică? respiră? – A fost și este de ajutor un baby monitor. Noi am ales camera de supraveghere pentru că văzusem la niște prieteni și mi se pare tare cool. Calitatea imaginii foarte bună, night vision, sunet bun, all good. Singurul dezavantaj este că tot timpul trebuie să ai un device (telefon, tabletă) pe care să conectezi camera. Cred că este perfect că nu mai avem de umblat după noi cu un ecran special, dar țineți cont de asta. Un device va fi practic tot timpul (cât doarme) folosit ca ecran pentru cameră.
- Cădiță pentru îmbăiere – era musai să fie pliabilă și să o putem folosi măcar 2 ani. Ah, și să nu fie în culori neon și forme ciudate. Nu avem foarte mult spațiu în apartament, iar aceasta încape foarte bine pe uscătorul de rufe și o scoatem când e nevoie.
Gadgets – trust me you need them
- Aspirator roboțel – avem câine (+ copil care mănâncă alimente și gustări) și dacă nu apirăm zilnic este un haos total în casă. Acesta își face treaba excelent! Chiar este curat + eu îl pun să lucreze când mai ieșim la plimbare cu A. Când revenim este aspirat, chill și bun de început haosul din nou.
- Mașina de spălat vasele – you just need it, numa’ dacă nu aveți o plăcere sadică din spălatul vaselor cu mâna de 10 ori pe zi.
- Uscător pentru rufe – preferabil cu pompa de aer cald, mai ales dacă aveți animale de companie. În sfârșit, după 4 ani de haine pline de păr de câine, acum 3 ani am început să avem haine curate 🙂 Dar dacă e să vorbim serios, e deosebit de util când ai bebe pentru că: nu ai nevoie de multe hăinuțe de aceeași mărime, le speli și le ai uscate în 2 ore – călduțe și moi. Da, unele haine pot suferi la uscat – se micșorează, devin mai „transparente”… dar asta doar pentru că nu am selectat eu regimul potrivit pentru că mi-a fost prea lene, sau eram prea adormită și le-am pus pe toate la „cottons”. Big recommend. Nici nu vreau să fac acest exercițiu de imaginație cu hăinuțe de bebe uscate în casă sau la balcon iarna… sau când mai vin perioadele ploioase la Cluj.
- Sterilizator biberoane / Aparat de gătit la aburi – am folosit biberoane extrem de puțin, dar poate ar fi fost util să avem mai devreme aparatul 5 in 1 pe care îl avem acum. Este multitasking și ne-ar fi fost mai simplu să nu tot fierbem recipientele sau jucăriile de la început de drum.

Articole în lucru:
- Alăptarea. Experiența noastră
- Favorite baby 6-12 luni
- Idei de cadouri pentru baby shower
Am mai povestit în filmulețe pe youtube despre:
Dacă preferați formatul video, am filmat, în colaborare cu eMag un video asociat acestui articol. Îl găsiți aici:
P.S aceasta este doar o listă – lista mea 🙂 Mie, la stilul meu de viață, mi s-au potrivit lucrurile astea. Nu trebuie să luați tot ce este pe listă și nici nu înseamnă că va fi suficient ceea ce am scris aici. Este o listă lungă sau scurtă, depinde de stilul fiecăruia de viață.
Wishlist pentru viitor: Răspundel istețel
Lasă un răspuns