Cu pași mici spre obiceiuri bine-închegate – câteva idei despre cum putem ajuta și altfel decât cu bani. Nu doar în perioada aceasta a anului.
Atunci când vine vorba despre acțiuni caritabile (sau ajutor în general) putem face multe pentru a schimba starea lucrurilor. Știu că „nu adun eu toți câinii de pe stradă, dar măcar pe al meu l-am adus în casă” sau „poate că nu încălzesc pe nimeni ai mei 3,5%, dar dacă suntem mulți, lucrurile capătă optimism!”. Asta e motivația mea pentru acest material. Dacă formatul video vă este mai confortabil, las la sfârșit link spre filmulețul de pe youtube cu mențiunea că acest articol va fi updatat, că sigur uit ceva, iar filmulețul rămâne așa cum a fost postat 🙂
Ce putem face pentru a fi de ajutor?
Donații directe – bani în contul Asociației / ONG-ului
Nu are nimeni nevoie de mine ca să subliniez cel mai evident lucru, dar da – donații directe. Sunt bune, ajută la nevoie acută și te fac să te simți util, un sentiment plăcut indeed. De mult mai mare ajutor însă sunt donațiile recurente. Donațiile recurente sunt cele pe care oamenii se pot baza cât de cât. Organizațiile caritabile (le voi numi ONG-uri de acum încolo, indiferent de activitatea lor) au nevoie de o oarecare predictibilitate, de asta cel mai simplu este să ne setăm în internet banking o sumă confortabilă pe care să o redirecționăm în contul ONG-ului. O altă opțiune pentru donațiile recurente sunt platforme de tipul Patreon, Buy me a coffee, Pago, etc. Tot aici merită să menționăm gesturile frumoase de a dona ziua de naștere sau să înlocuim „buchetul de flori de la nuntă” cu un gest caritabil mic din partea oaspeților – o donație pentru o cauză (cărți pentru biblioteci din sat, cărți pentru copii, jucării, etc.)
Donații de materiale utile asociației
Cel mai indicat este să întrebăm reprezentanții ONG-ului de ce au nevoie. Adăposturile de căței duc lipsă de vaccinuri, bobițe, pături, prosoape. Cei care îngrijesc familii din medii defavorizate au nevoie de haine de iarnă, lemne de foc, alimente neperisabile, produse de igienă și obiecte de uz casnic. Degeaba trimitem pantaloni la dungă și cămăși cu volănașe spre asociațiile care îngrijesc bătrâni sau copii care nu au o locuință demnă. One man’s trash is not the ONG’s treasure. Unele organizații colaborează cu mall-uri sau supermarketuri și amplasează coșuri pentru colectarea alimentelor cu termen de valabilitate mare – putem începe de acolo.
Voluntariat
Putem participa la acțiuni de împădurire, curățare a lacurilor și parcurilor, putem plimba cățeii din adăposturi sau merge „pe teren” cu reprezentații ONG-ului. Putem colecta semnături și formulare de 3,5%.
Tipul meu preferat de voluntariat este să oferi câteva ore din munca și expertiza pe care o ai în folosul unei cauze în care crezi. Alegi una și i te dedici. Câteva exemple, dar lista poate continua la infinit.
- Designer grafic? Poți crea o identitate de brand super simplă, materiale promoționale, afișe, bannere de social media, etc.;
- Avocat? Ajutor cu întocmirea actelor și a contractelor de sponsorizare;
- Contabil? Actele contabile sunt o durere pentru cei care nu au o afinitate pentru cifre. Facturi, plăți, procese verbale – toate trebuiesc organizate și trecute „pe curat”;
- Social media management? O comunicare simplă și o pagină de social media ca un portofoliu al ONG-ului;
- Fotograf? Poze din teren, fotografii cu cățeii de adoptat, cornere foto în perioada sărbătorilor, etc.;
- Copywriting? Până și servicii medicale pentru oamenii din asociație. Așa se construiesc comunitățile frumoase.
Adopție / Foster
Valabilă pentru iubitorii de animale de companie desigur. Eu am o Pocă culeasă de pe stradă și este minunată. Dacă vreți să aveți un cățel sau pisic prin casă, vă rog din suflet să vă gândiți la opțiunea de a adopta un cățel sau pisic boschetar. Dacă nu sunteți sută-la-sută convinși că vreți așa ceva pe următorii 12-14-15 ani, fosterul este o variantă bună – practic aveți grijă de o pufoșenie până își găsește o casă a sa. Toată lumea are de câștigat.
Sharing is caring
Cred că cel mai de impact este să dai share unui caz social, sau să promovezi recurent o cauză. Urmărești progresul, investești timp și energie și te dedici comunicării despre cauza respectivă.
Mai jos am zis că nu dau share cazurilor sociale și există 3 motive pentru asta:
- Simt că mesajul se diluează tare mult atunci când este transmis sub forma unui printscreen pe social media. Oamenii (în primul rând mă refer la mine) petrec timp pe social media pentru a se detașa de grijile cotidiene sau acordă mai puțină atenție la ce se întâmplă chiar în fiecare story.
- Uneori poți genera un val de anxietate și un sentiment de neputință în plus. Vă explic. Atunci când eram însărcinată, fiecare story cu copii bolnavi îmi făceau rău fizic, mai ales pentru că eu am avut o pierdere de sarcină anterior. Pentru mine sarcina a fost o perioadă teribil de stresantă și atunci când primeam în inbox cereri de „share asta sau aia” începeam să îmi fac alte câteva scenarii apocaliptice. Știu că oamenii suferă mult și eu sunt o panseluță, însă pentru mine era pur și simplu dificil.
- Atunci când dau share unui caz social automat voi primi încă 5-10-15 mesaje cu rugăminți asemănătoare și este extrem de greu să aleg pentru ce cauză să militez sau dacă toate sunt „pe bune”. De asta o fac în liniște, în ritmul meu, fără a afișa pe social media. „Păi și de ce nu dai share la toate, dacă e greu să alegi?” v-ați putea întreba. Pentru că nu pot să bag mâna în foc pentru toate cazurile care îmi vin în inbox și pentru că atunci când transmiți non-stop lucrurile astea atenția devine tot mai firavă.
Redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit – pentru salariați
Formularul 230 este responsabil de lucrul ăsta. Alegi ONG-ul cui vrei să îi redirecționezi cei 3,5%, completezi formularul în perioada 1 ianuarie – 25 mai, îl depui la ANAF, sau îl trimiți semnat ONG-ului și îl depune el. Formularul 230 se completează și se depune anual. Code for Romania au simplificat lucrurile și au creat o platformă extrem de user friendly – redirectioneaza.ro. Căutăm în bara de search sau ne inspirăm din lista de 2411 de organizații înscrise pe platformă și ni se generează formularul pre-completat. Bravo Code for Romania!
Ca să înțelegem despre ce sume vorbim, putem face un exercițiu. Presupunem că am un salariu lunar de 2500 lei net, la mână (adică 4273 brut). Impozitul pe venit este = 278 lei. Pentru 12 luni impozitul ar fi de 278 x 12 = 3336 lei. Asta înseamnă că vom redirecționa (3,5% din 3336 lei) 116,7 lei/an. Da, not very satisfying, dar este ceva. Imaginați-vă că toți colegii de la birou faceți asta (și vă încurajez să faceți asta la o pauză de cafea) și atunci se strâng niște sume mai okay.
Și un citat de pe redirectioneaza.ro: „Dacă toți angajații din România ar completa acest formular, după un calcul simplu, ținând cont de salariul mediu brut, anual s-ar putea redirecționa către organizațiile non-profit peste 200 milioane de euro.” Think about that! Altfel acești bani ajung tot în bugetul de stat. Nu e rău, dar așa avem măcar puțin control asupra unei părți mititele. Ce face statul cu cealtă parte, știm pe fragmente.
Redirecționează 20% din impozitul pe venit – pentru persoane juridice (inclusiv microîntreprinderi)
Recunosc că abia acum m-am mobilizat să studiez subiectul și de asta acum scriu acest articol. Este atât de simplu! Legislația României permite microîntreprinderilor să facă sponsorizări în limita a 20% din impozitul pe venit. Și întreprinderile care plătesc impozit pe profit pot face sponsorizări, las la sfârșitul articolului o listă cu resurse utile.
Microîntreprinderile plătesc impozitul trimestrial – de 4 ori pe an. Asta înseamnă că vom face 4 plăți pe an, în funcție de venit/trimestru. La finalul fiecărui trimestru vom estima (pentru că plata o afcem înaintea încheierii trimestrului, dar dacă veți face estimări complet greșite, acestea se pot regulariza de contabil în următorii 7 ani, no worries) care este venitul / trimestru. Las 2 exemple:
- Microîntreprinderile care au cel puțin un angajat, adică plătesc impozit 1% din venit. Acum suntem în decembrie, ultima lună din trimestrul 4. Știm deja din raportul contabil care e venitul din octombrie și noiembrie. Putem estima aproximativ care va fi venitul pentru luna decembrie. De exemplu: octombrie = 25.000 lei, noiembrie = 30.000 lei, decembrie = aprox 30.000 lei. Total venit = 85.000 lei / trimestru. Impozitul de 1% din 85.000 este = 850 lei. 20% din impozitul pe venit în acest caz este = 170 lei / trimestru. Dacă avem 4 trimestre aproximativ la fel, putem redirecționa 680 lei/an.
- Microîntreprinderile fără angajați plătesc impozit 3% din venit. Același calcul, însă de data asta 20% din impozitul pe venit este = 510 lei / trimestru. Estimativ 2040 lei/an.
Pentru a redirecționa 20% din impozitul pe venit, procedăm în felul următor:
- Estimăm suma pe care o putem redirecționa. Alegem ONG-ul. Acesta trebuie să fie înscris în Registrul Entităților de Cult.
- Cerem ONG-ului un contract pe care să îl completăm cu datele firmei și cuantumul donației.
- Completăm. Ștampilăm (just in case). Semnăm – în 2 exemplare. Îl trimitem ONG-ului pentru ca și ei să facă la fel. Sau scanat pe mail – yas!
- Depunem suma aferentă în contul asociației. Da, din contul firmei, ÎNAINTE de încheierea trimestrului facem o plată și la notițe trecem „sponsorizare”.
- Luna următoare contabilul va calcula și va raporta către ANAF impozitul pe venit minus suma de mai sus.
- În ianuarie a anului următor contabilul va completa și va depune la ANAf Declarația 107 pentru toate sponsorizările din anul trecut.
Îmi place de:
- Recorder – jurnalism tare cool. Tare tare cool!
- Ray Animal Rescue – adună căței și uneori pisici. Le oferă o șansă și o viață mai frumoasă.
- Magda Săvuică și Asociația Dragoste Desculță – activitatea ei te distruge emoțional și îți dă speranță în același timp. O femeie superbă cu puteri de neimaginat.
- Pentru inspirație mai puteți consulta lista aceasta
Resurse utile
- Platforma Redirectioneaza.ro – au centralizat peste 2411 ONG-uri pentru care poți completa foarte simplu digital formularul #230.
- Calculator salarii
- Și pe blogul Recorder sunt materiale despre redirecționare. Aici găsiți și linkuri spre contracte. Eu de acolo l-am luat.
- Acest articol despre redirecționarea 2/3.5%
Vă rog tare mult să vă anunțați prietenii care au SRL-uri, cafenelele de cartier, micile afaceri, părinții și oricine are un venit să redirecționeze cei 3,5/20 %. Este cea mai simplă modalitate de a ajuta financiar cu un efort de 2 minute.
Ce nu fac?
Nu (mai) dau bani cerșetorilor, nu deschid ușa la tot felul de persoane care adună fonduri pentru „persoana apropiata bolnavă de cancer” și nu promovez în neștire cazuri sociale pe social media. Mi-am asumat că nivelul meu de bunătate sufletească pură este timid (eu îl numesc realist) și mă opresc atunci când simt că nu îmi face bine.
Ce încerc să fac?
Și dacă e de interes, pot să spun și ce fac/am făcut când și cât am putut: afișe pentru evenimente caritabile, promovare pe social media (rar și exclusiv în cazurile la care particip personal), donații simple când e vorba de acțiuni de sezon, donații recurente pentru organizații care fac treabă faină, donații de haine, încălțăminte, cărți, rechizite, produse de îngrijire. Am donat și produse Urban Tale pentru diverse licitații, concursuri pentru elevi, premii la tombole caritabile, etc. Am redirecționat 2% când am fost angajată și acum 20% din impozitul pe venit. Pe Urban Tale am lansat o serie întreagă de produse profitul din vânzarea cărora este redirecționat în contul Asociației Ray Animal Rescue. Sunt niște gesturi mici, nu am mutat munți și cu siguranță aș fi putut face mai multe, dar pentru acum este bine. Va fi și mai bine.
Vă mulțumesc că ați parcurs acest articol și sper că v-am motivat să punem cărămidă cu cărămidă.
Lasă un răspuns