Harta Reciclării este o platformă foarte utilă atunci când vine vorba despre informare în domeniul sustenabilității. Îmi place atât de tare că suntem tot mulți care facem schimbări line, dar eficiente în stilul nostru de viață. Aceste schimbări poate că nu au efecte grandioase de moment, dar cu fiecare decizie pe care o facem se produce acest efect al bulgărelui de zăpadă și din puțin în puțin învățăm mai ușor despre un mod de viață mai sustenabil.
Pe lângă partea de identificare a locațiilor de colectare separată despre care am povestit în articolul trecut, Harta Reciclării conține o mulțime de resurse informative – articole despre ce, cum și cât se reciclează, materialele reciclabile, legi, ș.a. Este un bun start pentru alimentarea curiozității în acest domeniu.
Dacă tot este sfârșit de an și cei mai mulți dintre noi tragem linie la ce a fost și încercăm să ne facem planuri (mai mult sau mai puțin îndrăznețe) pentru 2021, m-am așezat cu o ceașcă de cafea fierbinte și mi-am alinat dorul de scris.

Ce am încercat eu să fac în 2020:
Beauty & Fashion:
- Am încercat să folosesc mai puține produse. Faptul că nu am prea ieșit din casă m-a ajutat să fiu mai cumpătată. Am făcut din nou ordine în dulapul cu haine și în sertarul cu produse de înfrumusețare. Dacă înainte aveam câteva sertare mici (am o serie de IGTV-uri & video pe youtube cu anii trecuți), acum am condensat “colecția” mea de produse la ceea ce folosesc cu adevărat, care îmi plac și care chiar au șanse să fie folosite frecvent. Tot ce era bun, dar care nu era folosit suficient, a mers într-o geantă mare de dat mai departe. Toate produsele și-au găsit proprietare noi.
- Inițial mă gândeam să fac un “shop my closet” cu hainele pe care nu le mai port – puținele din timpul sarcinii, câteva care nu mi se mai potrivesc dpdv al stilului și mărimilor. Am renunțat rapid la idee pentru că mi-am dat seama că aș putea să le dau mai departe prietenelor și prietenelor-prietenelor 😆
- Acum sunt foarte atentă la etichete și la materialele din care sunt făcute hainele. Mixurile de materiale se comportă ciudat la spălări/uscări repetate și sunt extrem de dificil de reciclat.
- Am început o nouă provocare “1 an no-buy” – fără produse de make-up, haine și încălțăminte. Am încălcat promisiunea asta a mea când mi-am luat o geacă de iarnă și o pereche de încălțări, dar am avut grijă să cumpăr lucruri durabile, din materiale naturale. Btw, umplutura din pene și puf pentru hainele de exterior este minunată (mai ales dacă provine din surse sustenabile) – hainele sunt subțiri, ușurele, dar foarte călduroase. La fel și cu încălțămintea – lâna este un bun izolator termic. Plimbările la 2 grade sunt ok atunci când sunt echipată corect. Mom life.

Baby stuff:
- Am acceptat cu mare drag împrumut mai multe lucruri pentru baby: hăinuțe, marsupiu, balansoar electric, etc. Am avut grijă de ele astfel încât să le mai poată folosi cineva după noi și le dăm mai departe. Lucrurile pentru bebeluși au o viață de utilizare destul de scurtă și este fain când putem să le dăm mai multe șanse.
- Planul este să avem grijă de jucării și cărți, chiar dacă pare o misiune dificilă.
Food:
La începutul verii m-am documentat mai mult pe subiectul risipei alimentare și am adoptat noi obiceiuri: cutie specială în frigider cu produse de consumat rapid, porționarea și congelarea legumelor și fructelor care nu au șanse să fie consumate imediat, dar vor fi bune în mâncăruri gătite, folosim farfurii mai mici în timpul mesei,
Acasă:
- Folosim becuri LED și avem grijă să nu irosim apă, energie electrică, gaz. Am sortat selectiv cartonul: am pliat cutiile înainte de a le arunca, am scos folia de plastic cât de mult posibil. Refolosim borcanele și recipientele din sticlă. Am trimis la reciclat capsulele de cafea. Folosim traiste reutilizabile de multă vreme și nu mai țin minte când am cumpărat ultima oară o pungă pentru cumpărături de la magazin.
- Am încercat să folosim materiale sustenabile pentru decorarea casei de sărbători. Anul acesta am ales să nu ne luăm brad, dar am decorat casa cu crenguțe, globuri de sticlă și decorațiuni de hârtie. Am filmat și un video cu behind the scenes. Cred că am reușit să transmitem atmosfera caldă de sărbători fără prea multe decorațiuni.

Urban Tale:
- Inițial am renunțat la tipul de carton pe care îl foloseam pentru cartoline. Am făcut primele colecții de cartoline pe carton lucios cu înfoliere mată soft-touch. Recunosc că și acum îmi place senzația pe care o aveau cartolinele respectie. Încă mai am stocuri mici-mici rămase de atunci (cele pentru absolvenți și câteva mai vechi pentru sărbători). Acum sunt pe site la secțiunea de produse reduse și odată ce se epuizează stocul, voi face o parte din designuri, eventual ușor schimbate, pe cartonul texturat pe care îl folosesc acum. Avantajul acestuia este că se poate recicla, dar în același timp arată foarte frumos și se simte plăcut la atingere.
- Înainte ambalam cartolinele într-o folie suplimentară de plastic pentru a le proteja. Acest lucru era de ajutor mai ales că le vindeam și cu ajutorul colaboratorilor, în magazine fizice, unde aveau tendința să se deterioreze. Anul acesta zona de magazine fizice a fost destul de afectată și atenția a fost mai mare pe site. Am renunțat la folia de plastic pentru cartolinele pe care le am pe site pentru că aici pot controla mediul în care se află și plasticul nu mai este necesar. Știu că acea folie se poate recicla, dar colectarea separată este încă anevoiasă când vine vorba de astfel de materiale. Mai știu că există și opțiuni de materiale biodegradabile pentru ambalare, dar prețul acestora, la cantitatea necesară unei afaceri atât de mici este dificil de dus, ținând cont de import. Acum ambalez cartolinele doar într-un plic kraft simplu.
- Refolosesc cutiile și materialele de ambalare. Este un aspect foarte simplu și sustenabil. Am refolosit cutii de la cafea, încălțăminte, materiale de stoma de la cabinetul lui Dima, folie cu bule de la diverse comenzi online, etc. Am făcut și o postare informativă pe instagram, care a fost primită cu căldură. Am acceptat și de la prieteni și urmăritori de pe instagram cutii cu materiale de reutilizat. Am făcut excepție doar la coletele care erau cadouri, în rest cred că 60% din materialele folosite anul acesta pentru comenzi au fost refolosite cel puțin o dată. Dezavantajul acestei măsuri este că am nevoie de spațiu pentru a depozita toate materialele respective. Anul trecut aveam o cameră acasă în care păstram toate lucrurile și care era biroul meu. Acum camera respectivă este a lui Alex și în perioada noiembrie-decembrie tot livingul și dormitorul nostru era plin de cartoane 😆
Planuri pentru 2021:
- Recunosc că nu am fost exemplară la capitolul sortării deșeurilor (și implicit participarea la lanțul reciclării). Am sortat cartonul și bateriile, dar știu că pot face mai multe. Anul acesta vreau să ducem la reciclat sticla, aluminiul și peturile, mai ales că există puncte de colectare în apropierea casei noastre, deci pot să iau câte 1-2 sticle atunci când mergem la plimbare. Nu folosim multe PET-uri, dar se întâmplă uneori. În general prefer băuturile în aluminiu, pentru că acesta este un material care se poate recicla infinit. Aici va fi de mare folos Harta Reciclării.
- Îmi place starea de calm și liniște pe care o transmit lumânările și nu aș vrea să renunț la ele. Anul acesta am păstrat toate paharele de la lumânări și vreau să le trimit pentru reumplere celor care le fac: Flairscent, Iz de Poveste, Liniște Candles.
- Voi renunța la foliile de plastic pentru cartoline și în magazine. Chiar dacă se vor pierde câteva cartoline prin deteriorare, tot mai ok ar fi decât să folosesc atât de mult plastic în plus. Voi termina stocul de folii pe care îl am, dar voi încerca să ambalez în ele seturi sau traiste.
- Un plan tare curajos, dar la care vreau să lucrez în 2021-2022 este să găsesc un spațiu fizic / showroom / depozit pentru Urban Tale. Acolo vreau să păstrez produsele, materialele de ambalat și tot de acolo clujenii să poată să își ridice comenzile, pentru a evita transportul cu curierul.
- Voi da mai departe lucrurile pe care le-a folosit baby pentru a fi folosite de alți bebeluși.
Dacă aveți planuri legate de sustenabilitate pentru anul ce vine, do tell! Să ne inspirăm unii de la ceilalți!
Acest articol este scris în parteneriat cu HartaReciclării.ro
Harta Reciclării este un proiect lansat de Asociația ViitorPlus, cu sprijinul Coca-Cola HBC România, inclus în platforma După Noi, Strângem Tot Noi.
Mai multe informații despre platforma Harta Reciclării găsiți pe:
- website: https://hartareciclarii.ro/
- Harta Reciclării: https://localizare.hartareciclarii.ro/
- facebook: https://www.facebook.com/HartaReciclarii/
- instagram: https://www.instagram.com/hartareciclarii/
Lasă un răspuns