Să știți că nu ne-am rezumat la căsătoria civilă și am avut și nuntă mare. Chiar dacă toți oamenii care țin cât de cât la psihicul meu (uneori mai mult decât mine) mi-au spus că nu este o idee tocmai faină să mă apuc de toate singură, am ignorat avertismentele și am insistat să mă ocup de toate … well, până la urmă am cedat la unele aspecte … Rectific … Am insistat să mă ocup de multe lucruri personal. Spoiler: a ieșit totul bine.
Papetăria pentru nuntă, era și logic să mi-o fac singură. Doar că little did I know cât de greu pot să mă mișc atunci când știu că am muuulte luni la dispoziție. Mi-am făcut un quatralion de board-uri pe Pinterest, zeci de printscreen-uri pe desktop și în telefon, sketch-uri pe hârtie … ca până la urmă, foarte presată de mama timp să rezolv totul în 2 zile și să le trimit cu autobusul spre Chișinău. Le mulțumim părinților (hello, părinți, dăcă citiți asta) că s-au ocupat personal de livrarea invitațiilor ❤
Așadar, chiar dacă eu sunt un anti-exemplu (*insert Carla’s Dreams here*), îmi permit să vă dau câteva sfaturi.
Sfat 1 – Gândiți-vă la un stil / tematică / cromatică a nunții.
În primul rând totul va arăta din aceeași poveste. În al doilea rând vă veți ușura munca ulterior, minimizând numărul deciziilor de luat: decor? flori? farfurii?
Noi am vrut o nuntă afară, în natură, deci toate elementele au fost în culori naturale, neutre, cât mai simple. În mintea mea: natură = pădure = copaci = păsări = pene. Cu acest calcul logaritmic complex, am început să bâjbâi un stil de invitație de nuntă.
Sfat 2 – Keep it simple
Am văzut invitații tare scumpe complexe, cu elemente care mai de care, din ciocolată, bucăți de lemn, sticlă, etc., etc. Din punctul meu de vedere acestea au rolul de a face oamenii care le primesc să se simtă prost dacă le aruncă, așa că săracii le păstrează într-un teanc de invitații de nuntă. În primul rând, acestea trebuie să vă reprezinte pe voi și evenimentul vostru.
Referitor la textul invitației, am optat pentru ceva foarte simplu. O idee pentru care îmi mulțumesc și acum a fost să scriem un mesaj in interiorul plicului. Îmi plac florile extrem de mult, dar atunci când sunt claie peste grămadă, ofilite și chinuite, își pierd farmecul … așa că am rugat oaspeții să ne aducă vinul lor preferat. A fost supeeerb! Am primit vin de casă, vin personalizat cu etichetă pentru nunta noastră, sticle mai fancy, mai simple … și acum avem vin de la nuntă și deschidem câte o sticlă seara, după zilele încărcate. Este minunat! Nu încurajez pe nimeni să consume alcool sau ceva, dar vinul moldovenesc este poezie pură ❤ Puțân, câti puțân, vorba aia 🙂 Alte idei faine pentru înlocuirea florilor: cărți pentru biblioteca familiei (să vedeți câte Kama Sutre și cărți de parenting veți primi … ), donații pentru o cauză (copii, case de bătrâni, adăposturi pentru câini) … sau chiar nimic. Pentru sticlele de vin am pregătit etichete, pentru ca să le semneze cei care le-au adus.
Invitațiile noastre au fost super mega uber simple. Vă rog să faceți abstracție de la pana de pe verso, este absolut oribilă. Am insistat, deși total lipsită de skill pentru desenul în acurelă, să desenez eu minunea. O imagine stock mi-ar fi prins mai bine, dar așa știu că am făcut-o eu. Plus, guess what? Nimeni nu s-a uitat la pana aia. Asta este … Ce pana mea? (*round of applause pentru cea mai bună glumă, vă rog*).
Din experiență, vă pot spune că nu s-a uitat nimeni nici peste RSVP. M-am simțit cumva okay să includ numerele noastre de telefon undeva, să fie.
Plicurile – kraft, preferatele mele – le-am tipărit doar „invitație”, am tras o pensulă de mixtion peste, am aplicat folie metalică aurie, am lăsat să se usuce, am șters excesul, am „sigilat” plicul cu câte o pană verde (ebay, of course … acolo scria că sunt cruelty free. Eu i-am crezut și sper că au fost de pe păsări moarte natural) – Gata! Signed, sealed, delivered (*I’m yoourss, here I am ba-by*) 😀
Sfat 3 – Make it personal
Ideal ar fi să livrați personal invitația. În Moldova se face eveniment separat din livrarea invitațiilor. Mulțumiri, părinților, din nou! Se cuvine să mergi la om acasă cu ceva bun (bomboane, de obicei), și încă ceva bun (cognac, de obicei). Noi cu Dima am fost tare chill de la Cluj, ne-am invitat prietenii, iar pentru cei din alte orașe am trimis invitațiile prin Poștă.
Sfat 4 – Don’t make it too personal
Dacă oamenii vă spun că nu pot să vină ștergeți-i din lista de prieteni și nu mai vorbiți niciodată cu ei este perfect okay, se întâmplă. Oricum nu vă faceți așteptări gigantice. Life happens!
Sfat 5 – Timing is key
Noi am „livrat” invitațiile cu 2-3 luni înainte de eveniment. Cu 1 lună înainte, am sunat oamenii să ne spună dacă vin sau ba. Acest termen este important pentru cei cu sala de evenimente și meniu … plus pentru voi dacă aveți de printat plicuri, aranjare la mese and stuff.
Sfat 6 – Țineți cont de alte elemente
Cred că ar fi fain să aveți toată papetăria de nuntă în stilul invitațiilor. Dacă vă luați un designer care se ocupă cu astea, keep in mind că, potențial, aveți nevoie și de așa ceva, și costurile vor crește. Aici mă refer la:
- numere pentru mese
- aranjarea la mese (sitting chart)
- meniuri
- mesaje
- chestii pentru Photo Booth: props, mesaje, headere pentru fotografii
- plicuri
- mărturii (despre asta într-un articol viitor)
Am printat fotografii de la căsătoria civilă, le-am înrămat și le-am „împrăștiat” peste tot. Oaspeții din partea lui Dima nu mă cunoșteau toți, la fel era și cu ai mei, iar pozele ne-au spus cumva povestea.
Pentru că Poca ne-a fost alături în ziua nunții, am avut grijă să lăsăm, pe lângă zonele cu mâncare, anunțuri în care rugam oamenii să nu o hrănească 🙂 Caloriile nu contează la nuntă, dar nici butoi cu pancreatită acută nu am vrut să cărăm acasă 😀
Când am făcut name tag-urile pentru aranjarea la mese, m-am gândit să le combin cu plicurile pentru bani. I’m not a materialistic bitch, dar haideți să nu ne prefacem că nu se dau bani la nuntă 🙂 Și o altă idee cu care mă mândresc a fost să adaug pe plic faza cu „sfatul nostru:” … și oaspeții ne-au lăsat mesaje tare faine pe plicuri, că nu toată lumea este fan public speaking la microfon.
În concluzie … Se puteau face lucrurile mai bine? Da! Contează atât de mult? Sincer, nu! 😀 Ce contează cu adevărat este evenimentul în sine, dragostea, amintirile și relațiile faine. Invitațiile sunt importante și cred că trebuie să reprezinte nunta, dar nu cred că trebuie să vă vindeți jumătate de avere pentru a face invitații scumpe și super extravagante ❤
Lasă un răspuns