Bun! Cred că unul dintre cele mai cerute articole pe insta story-ul meu este „cu ce scrii, și de unde să-mi iau și eu?” 🙂 Vă previn din start.. eu am încercat o mulțime de linere, pixuri, creioane, etc. și am ales câteva care îmi plac mie, dar nu vă așteptați să știu termenii tehnici 🙂 I’m a simple chick 🙂
Linerele nu sunt tocmai pentru scris, cât pentru desen, eu le folosesc la tot 🙂 Îmi place că au grosimea liniilor constantă, că nu „curg” … sunt perfecte 🙂 Faza asta cu scrisul mi se pare interesantă. Există tot felul de interpretări psihologice după felul în care scrii.. admit că sunt o mega ciudată și că felul în care scriu se schimbă de pe o zi pe alta. Pentru mine este importantă hârtia, instrumentul de scris, culoarea cernelii, dispoziția și timpul de care dispun. Voi avea un scris cu totul diferit: de la litere de tipar perfect încadrate, până la „caligrafie culcată” spre stânga 🙂 Crazy stuff.
În continuare găsiți câteva dintre instrumentele mele preferate pentru scris & desenat:
Liner Centropen de 0.1 – preferatul meu. Avantaje: preț mic (3.5 lei), suficient de opac, varietate mare de grosimi (au și 0.05 până la 1.0). Dezavantaje: dacă folosești hârtie mai subțire, riști să se vadă pe verso, vârful are tendința să se „tocească” (de fapt intră în tijă) sau să își modifice forma cu timpul, mai ales dacă scrii apăsat, iar dacă îl lași fără capac, se va usca în câteva minute, și nu sunt foarte exacte, pentru că își vor modifica ușor grosimea. Un liner de 0.1 va ajunge cu timpul 0.2-0.3, iar cel de 0.3 poate înflori la 0.5.
O alternativă pentru Centropen este Staedtler Fineliner (3.5-4.5 lei): varietate mare de culori, calitate bună, preț mic, dar grosimea este de 0.3 – 0.4 sau mai mult. Sunt foarte okay pentru bullet journaling, cred că pe acestea le-aș recomanda oricui vrea să combine textele cu desene, color coding & all that jazz. Mai există și Stabilo și Fiber Castell de 0.4, cel mai ieftine – până la 3 lei, dar m-au lăsat rece.
Buuuun, acum trecem la câteva linere mai scumpicele (11-15 lei). În general, avantajele constau în calitatea superioară a vârfului și pigmentului. Nu prea întâlnești problemele enumerate mai sus la linerele mai scumpe: vârful își va menține forma timp îndelungat, riscul de trasfer pe verso este mai redus și atunci când ștergi cu radiera sau din întâmplare treci peste ceea ce tocmai ai scris, nu se va întinde cerneala + grosimi variate: 0.05 – 0.7. Dezavantaje: prețul de câteva ori mai mare, paleta limitată de culori, le găsești mai greu în magazine uzuale, așa că trebuie să fii mai creativ/ă. Bun, dar ce bine că sunt eu aici 🙂 O listă de linere pe care le-am încercat ar fi: FineLiner Staedtler pigment 308 , Graphic liner Derwent (big love, în special pentru sepia) sau Sakura Pigma Micron (cele mai populare, folosite cu încredere și de ilustratori sau sketchbook freeks, în plus au dimensiuni crazy cu diferențe de 0.05 mm). Un Micron de 0.4 este mai subțire uneori decât un Centropen de 0.3 (because fuck logic)
În concluzie, depinde pentru ce activitate folosiți acest tip de instrumente de scris, dar, pentru început, eu v-aș recomanda un set Staedtler (exemplu) și vedeți cum vi se pare. Pentru negru, Centropen sunt minunate. Dacă vreți să vă apucați de line work și grafică serioasă, alegeți Sakura Pigma Micron 😉
Voi ce instrumente de scris mai folosiți? Vă invit în comentarii la o discuție de oameni nebuni care iubesc papetăria și pixurile mai mult decât o face un om normal :)) (că doar nu ați deschis acest articol fără să aveți o afinitate pentru lucruri ciudățele).
Lasă un răspuns