EcoRating – puncte pentru sustenabilitatea telefoanelor mobile

Cel mai sustenabil telefon mobil este…

Cel mai sustenabil telefon mobil este cel pe care îl ai deja, iar dacă ai nevoie de unul nou, sistemul de evaluare al performanței de mediu EcoRating ar putea să fie de ajutor în luarea deciziei. 

Marii operatori de telecomunicații din Europa, printre care și Orange, au anunțat semnarea unui consorțiu pentru lansarea EcoRating. Acesta stabilește care este impactul telefoanelor mobile asupra mediului cu un scor de la 1-100 pe durata întregului ciclu de viață. Scopul EcoRating este să încurajeze consumatorii, dar și producătorii să facă decizii mai eficiente din punct de vedere al resurselor, transportului și utilizării până la ieșirea din uz a telefoanelor mobile. 

De la producție – până la reciclare

Ierarhizarea telefoanelor este făcută după mai multe caracteristici despre care vă povestesc mai jos. Este important să știm că acest punctaj evaluează telefoanele pe toată durata de funcționare a acestuia: de la materiale folosite în producție, până la reciclare. 

Punctajul EcoRating se obține în urma unei analize bazate pe 13 indici ecologici. Dispozitivele mobile obțin un scor general până la 100 de puncte (100 fiind valoarea maximă) după 5 criterii de eficiență:

🌱 Durabilitate: rezistența, durata de viață a bateriei, perioada de garanție a telefonului mobil, dar și a componentelor acestuia

🌱 Potențial de reciclare: cât de eficient pot fi recuperate și dezasamblate componentele telefonului mobil + potențialul de reciclare al acestora

🌱 Potențial de reparare: cât de ușor poate fi reparat, inclusiv din punctul de vedere al proiectării produsului – reutilizare și îmbunătățire

🌱 Impact asupra climei: evaluarea emisiilor de gaze cu efect de seră pe toată durata ciclului de viață al telefonului

🌱 Eficiența în folosirea resurselor: raportul între cantitatea de materii prime rare în fabricarea dispozitivului vs. disponibilitatea acestora. Ex: aurul. 

Metodologia EcoRating a fost dezvoltată cu participarea furnizorilor de dispozitive, sub supravegherea IHOBE (agenție publică specializată în Dezvoltare Economică, Sustenabilitate și Mediu) +link. La momentul actual aproximativ 80 de modele au fost evaluate la nivel global, însă numărul lor crește. 

La Orange punctajul EcoRating poate fi găsit…

La Orange deja găsim punctajul EcoRating pentru majoritatea telefoanelor noi din portofoliu. Acesta poate fi consultat online, dar și în Orange Shops. Cred că este important să aflăm mai multe informații despre telefoanele de care suntem atât de “legați”. Aceste gadgeturi sunt indispensabile pentru mulți dintre noi și nu are rost să ne învinovățim că tehnologia evoluează și putem avea nevoie de un telefon mai performant. Ideea este să fim mai atenți atunci când luăm deciziile astea și să nu ne ghidăm după trenduri. 

Voi urmări curioasă punctajul EcoRating și aștept cu interes adăugarea unor noi modele de telefoane

Eu îmi schimb telefonul la cam 4-5 ani, atunci când acesta nu mai corespunde cerințelor mele. Pentru mine telefonul nu este doar “să trimit mesaje și să sun”. Acest gadget absolut genial înglobează o mulțime de funcții și cred că lumea în care trăim este fascinantă din acest punct de vedere. Am mereu la îndemână telefon, cameră foto/video, computer portabil, agendă, planner, toaaate actele și arhiva de orice am făcut de prin 2008 încoace la un click de Drive distanță – toate în buzunarul meu. Dacă am nevoie de o performanță mai mare, telefonul meu își găsește proprietar nou. Abia când nu mai poate fi folosit va merge în punctele de reciclare, dar este cale până acolo. Ideea mea este să folosesc la maximum de potențial posibil înainte să iau decizia de a-mi schimba telefonul. Mofturile apariției unui model nou nu sunt suficiente. 

Sunt încântată că acum există EcoRating care mă ajută să evaluez și mai bine decizia de cumpărare și aștept cu interes să apară tot mai multe modele evaluate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

%d blogeri au apreciat: