Îngrijirea pielii uscate cu tendință atopică – povestea mea (AD)

De când eram mică m-am confruntat cu tot felul de probleme dermatologice. Relativ recent, când în sfârșit am întâlnit un medic dermatolog cu care să fiu pe aceeași lungime de undă…

Povestea mea până acum 3 ani…

De când eram mică m-am confruntat cu tot felul de probleme dermatologice. Relativ recent, când în sfârșit am întâlnit un medic dermatolog cu care să fiu pe aceeași lungime de undă, am aflat că toate afecțiunile au ca bază dermatita atopică – practic se manifestă în perioadele stresante pentru organism, în diferite locuri și sub diferite forme. 

Despre importanța relației medic bun-pacient conștiincios nu cred că are rost să vorbim, însă vreau să vă povestesc câteva incidente care au făcut mai mult rău decât bine. 

În copilărie/adolescență am avut eczemă pe mâini. S-a agravat până a ajuns la coate. Medicul la care am fost mi-a prescris o cremă cu corticosteroizi. Într-adevăr am observat o îmbunătățire bruscă și m-am gândit că este cel mai bun medic, însă atunci când mi-a sugerat să aplic aceeași cremă și pe față, iar eu am ascultat cuminte… situația nu a mai fost atât de roz. Corticosteroizii sunt buni, dar depinde de situație, doză și pacient. La mine s-a soldat cu o dermatită periorală în urma folosirii acelei creme. Nu imediat, după câțiva ani, dar a fost extrem de neplăcut.

Pentru dermatita periorală am luat la recomandarea altui medic antibiotic în cicluri repetate. A funcționat, însă cei care se confruntă cu această afecțiune știu că ea are tendința să revină atunci când ești stresat, nedormit, treci prin schimbări majore, etc. Așa a fost și nu cred că era o idee prea bună să tot iau antibiotic cu fiecare ocazie (ne)potrivită.

Am mai fost la alți medici, să cer alte păreri și ei îmi prescriau același tratament – antibiotic, antifungic, corticosteroizi. Nu sunt împotriva tratamentelor medicamentoase, însă de-a lungul anilor mi-am dat seama că aceste afecțiuni sunt recurente, iar ideea de a schimba antibioticul sau concentrația de substanțe active nu mă încânta absolut deloc, mai ales că planificam să rămân însărcinată. Mi se părea că este un ciclu nesfârșit de medicamente pentru probleme “nu atât de catastrofale”.

Am găsit medicul potrivit pentru mine

Am găsit un medic care să mă asculte și să îmi înțeleagă nevoile. Nu voiam rezultat imediat, eram gata să apelez la toată rezerva de răbdare și să iau lucrurile mai ușor. Mi-a explicat că dermatita atopică este pe termen lung și s-ar putea să tot revină așa că putem merge și pe calea de a ajuta corpul să se descurce singur. Practic am discutat despre microbiomul pielii și despre bariera cutanată. Corpul nostru are mecanisme foarte faine de a se proteja, dar de multe ori nu îl lăsăm să facă asta, iar alteori intervenim cu soluții ineficiente pe termen lung. Mi-a sugerat să folosesc zilnic cremă hidratantă pe tot corpul. Mi-a recomandat Lipikar de la La Roche-Posay. Așa a început relația mea cu acest brand. Am început să folosesc soluții blânde de curățare, prosoape din materiale naturale plăcute la atingere pe care le-am schimbat frecvent, cremă hidratantă și protectoare zilnic, SPF a devenit obligatoriu. Dacă simțeam că mi se usucă măcar un pic pielea, foloseam cremă din nou și din nou. A luat câteva luni până am observat că nu mai am semne de dermatită și zone uscate pe piele. 

Pe ten btw am folosit Toleriane pentru că are și ceramide în componență. Ne-am împăcat excelent.

Încerc să evit puseurile atopice…

Acum previn revenirea dermatitei atopice prin folosirea gamei Lipikar de la La Roche Posay + Cicaplast când este necesar. Pe raftul din baie avem Lipikar Syndet AP+ și îl folosim toată familia. După fiecare duș mă dau cu un strat generos de Lipikar Baume AP+M (vara folosesc varianta Lait pentru că are o textură mai lejeră). Sunt muuuult mai atentă la starea pielii mele. Dacă începe să mă irite măcar cât de puțin, nu mai scarpin zona respectivă, ci o dau cu cremă.

Dacă trebuie să mă epilez, o fac seara și dimineața folosesc multă cremă hidratantă. Nu este complicat, ia un pic de timp, dar este atât de eficient.

Apoi și bebe a primit un diagnostic asemănător…

Când era bebic mic și Alexino a primit acest diagnostic de dermatită atopică și m-am întristat foarte tare. Am folosit aceleași produse pentru că și medicul de familie ni le-a recomandat pentru el. Lipikar Baume AP+M este ideal pentru nounăscuți. 

Pentru noi pruritul dat de dermatita atopică a accentuat disconfortul din timpul zilei, dar mai ales noaptea – somn agitat, treziri frecvente și efectiv nu puteam desluși semnele de oboseală ale bebicului, fapt confirmat și de consultanta în somn. Eram disperată că nu înțelegeam ce fac greșit și de ce primul an a fost atât de greu din acest punct de vedere. Somnuri de 20 de minute, doar în brațe / marsupiu / cărucior, treziri extrem de frecvente noaptea (am avut multe nopți cu 15-16 treziri, pe urmă am renunțat să le mai număr).

Partea bună este că am reușit să minimizăm acest disconfort cu aceeași strategie – am folosit doar haine și lenjerie de pat din materiale naturale, calitative și plăcute la atingere, am folosit detergent în cantitate mică, am renunțat la balsamul de rufe, făceam baie rar și doar cu produse blânde pentru microbiomul pielii. În fiecare seară, la recomandarea medicului de familie, chiar și dacă nu vedeam semne că ar fi uscată pielea, ne-am dat cu Lipikar înainte de somn. În plus după un an am observat îmbunătățiri “de la sine” și lucrurile au devenit mai simple. Acum este mult mai bine. În continuare am câte o sticluță de Lipikar în fiecare cameră + la birou și nu cred că voi renunța la asta. Funcționează excelent și ne simțim mult mai bine. În plus, acei pupici matinali pe pielea de bebeluș sunt de o dulceață aparte. 

Eu recomand produsele Lipikar pentru că sunt blânde, dar atât de eficiente în lupta cu dermatita atopică și pielea uscată. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

%d blogeri au apreciat: