Despre SEX…

…ualitate ☺️ 

Am primit acum câteva săptămâni o propunere de colaborare din partea Love Island. Mi se pare corect să răspund tuturor mailurilor pe care le primesc, așa că am început cu:

„Vă mulțumesc pentru propunere, dar nu sunt interesată pentru că…”

… și m-am blocat. Nu puteam să formulez, pentru mine în primul rând, un motiv pentru care să nu abordez un subiect mai… delicat. Sunt convinsă că ceea ce se întâmplă în dormitor, sau unde se mai întâmplă, este o chestie privată, dar în același timp, cred că sexualitatea nu trebuie să fie acest subiect super secret și inaccesibil. Am început să mă gândesc la evoluția atitudinii mele vis-a-vis de sex. Let me tell you, s-au produs niște schimbări majore în capul meu. Nu, acesta nu va fi un articol despre cum fac eu sex. În continuare cred că nu privește pe toată lumea acest subiect. Vreau să particip la normalizarea acestui lucru, pentru că de prea multe ori mi-a fost rușine … și nu cred că acest sentiment este unul normal, sincer.

Coffentropy_love_island_lelo_9

Să începem cu începuturile. Irina, pișcot, a aflat de unde vin copiii

Am aflat că cezariana nu este fix singura posibilitate prin care apar copiii și am rămas absolut perplexă. Nu mai știam câți ani aveam, cred că în jur de 7-8, când vară-mea mi-a dezvăluit mega informația prin paralela: „Dar tu cum crezi că Azorica l-a făcut pe Grivei, tot prin burtă?” (Nota redacției: Azorica era cățeaua bunicii, Grivei, fiul ei) 😂 Well, she made her point very well, mi-a dat de înțeles că știe ceva în viața asta (e cu hăt jumătate de an mai mare)… Acum mi-e nașă 😂

Cam după acea revelație am aflat și care este „magia” care precede o sarcină. Tot de pe la copii. Discuția „aia” cu mama am avut-o pe la 10 – 11 ani, când ea s-a axat mai mult pe ciclu, în timpul unei reclame pentru nurofen forte și durerile menstruale. Informația cu „magia” mi-a fost livrată întâmplător și nu țin minte exact momentul, probabil creierul meu de pișcot a vrut să șteargă acel moment din istorie.

 

Irina, 10 – 11 ani. Filmele „cu bulină” de după ora 23:00

Agitație. Gălăgie. Șoc și groază. Curiozitate amestecată cu un wtf sincer. Era ceva canal rusesc care rula astfel de capodopere cinematografice după o anumită oră. Nu mai știu cum am ajuns să vizualizez așa ceva, dar… am să mă rezum doar la ideea că eram un copil foarte curios.

 

Irina 12 ani. Magia internetului

Apăruse dial-up-ul la noi în casă. Da, eu am prins vremuri fără internet acasă. Mi se părea de-a dreptul fascinant că puteai accesa o mulțime de site-uri de interes. Barbie stuff? Barbie.com… Britney Spears stuff? BritneySpears.com… Pink stuff? Pink.com… WELL, NOT SO FAST! Error! Se pare că cei din managementul cântăreței au întârziat cu cumpărarea domeniului și site-ul respectiv nu mi-a livrat tocmai ceea ce așteptam. Long story short, nu știam ce presupune cookies și din cele 8 site-uri pe care le știam în total, acesta apărea acolo în Internet Explorer. La întrebarea mamei: „Ce căutai acolo?” a răspuns tot ea cu „Nu așa se întâmplă în realitate!”. Nu cred că era pregătită să îmi explice cum stau lucrurile cu adevărat, draga de ea.

 

Irina 12-ish ani. Documentare

Ok, dar cum se întâmplă? Eram la un târg de carte și zărisem în vitrină „Să înțelegem viața” de la Teora. Am cheltuit toți banii pe respectiva carte cu promisiuni filozofice țintite spre adolescenți. Reacția lui tata a fost „…ți-ai luat-o pentru că are multe desene?”. Oricum, ei au fost cool și nu m-au făcut să mă simt prost. Am citit cartea, am aflat ce se întâmplă, cum se întâmplă, ce este contracepția și alte povește en detail, cu infografice și ilustrații almost anatomice.

Coffentropy_love_island_lelo_8

Însă, pentru că viața este o sinusoidă, acest articol nu ar fi reprezentativ dacă ar fi doar roz (not in a pink.com kind of way) și pufos. (Irina Filozofina)

Irina 13 ani. Wtf nr.1

Eram la țară și ceva unchi libidinos m-a strâns în brațe și m-a ciupit prietenește de un sân (în dezvoltare și fucking dureros) și mi-a exclamat cu mândrie și drag: „Ia uite, ești bună de măritat deja!”. Atunci a fost prima oară când m-am simțit prost și rușinată de o chestie de care nu ar fi trebuit să fiu.

Irina 13 ani (cred) … mai târziu. Wtf nr.2

Aveam, nu mai știu ce și de ce, un fel de eritem „down there”. Am fost cu mama la un nene ginecolog (recomandat) care, atât de profesionist  era că m-a întrebat: „Ei, ia spune-mi, te joci cu băiețeii?”. I mean, acum I would bitchslap that motherfucker care nu este în stare să formuleze o întrebare de om adult. M-am simțit din nou foarte jenată că ditamai medicul este „rușinat” să vorbească direct. Asta însemna că subiectul chiar este de evitat. Nu i-am zis mamei.

WTF nr. n, n+1, n+2 …

După ceva timp a urmat o predică de la bunica (îi înțeleg intențiile bune și background-ul din care venea), în care ne spunea că „Fetelor, aveți grijă, băieții vă folosesc și dupa asta nu mai trebuiți nimănui niciodată!”

În tabără, o prietenă de 13 ani îmi povestise că ea are un prieten mai mare și lui îi place să facă sex, iar ea se supune, că nu vrea să îl „piardă”. (I know, cringe now, dar atunci eram easily impressed). Cumva mi s-a schimbat perspectiva și, prin prisma sensibilității vârstei, am devenit mai speriată de subiectul acesta și nu mi se mai părea ceva cu potențial fun, ci dimpotrivă.

După încă ceva timp am avut o „primă experiență” horror care m-a ținut extrem de departe multă vreme de orice încercare, curiozitate și interes vis-a-vis de sex. Despre asta, poate voi povesti altă dată, deși nu vreau să mă transform aici în specialista în domeniu, regina sexologiei și psihologiei adolescenților 😂 Cert este că toată adolescența mea am auzit doar „povești de groază” referitoare la sex. Toate etichetele atribuite fetelor, de genul „ușuratică”, „curvă” și câteva rusisme scârboase accentuau această mizerie. Mi se părea că sexul este doar pentru bărbați, iar femeile sunt acolo să pretindă că e bine, iar dacă se distrează cu adevărat, merită niște etichete.

 

Mi-a luat mult timp să recapăt încrederea în oameni și în mine, să scap de frica și de ideile pe care le aveam în cap și … în sfârșit (!), să have fun. Am învățat că trebuie să fii cu persoane care îți respectă deciziile și limitele. Am învățat că nu toate suntem construite la fel și fiecare om are his/her own turn ons și că trebuie doar să ai răbdare cu tine, în primul rând, pentru a descoperi ceea ce îți aduce plăcere. Este extrem de important să înveți să te iubești pe tine ca să poți iubi pe altcineva (și nu mă refer doar la dragostea fizică). Acum, la 29 de ani, i’m finally having fun și am redobândit curiozitatea pierdută pe parcurs 😉

Coffentropy_love_island_lelo_7

Morala poveștii mele: Love yourself first! Adolescența vine la pachet cu o groază de frici și complexe, iar pe vremea mea societatea și media nu făceau lucrurile mai simple. Sexul este cool, iar sentimentul de „rușine” trebuie șters din „software” ❤️

Le mulțumesc celor de la Love Island pentru „provocarea” neintenționată. Yepp, that is a sex toy și dacă sunteți în căutare pentru voi sau partenera/partenerul/partenerii, vă las un link spre produsele Lelo de pe site-ul lor. Dragoste și design frumos 😆

Coffentropy_love_island_lelo_17

P.S EXperimentează ❤️

 

11 răspunsuri la „Despre SEX…”

  1. Ma bucur ca ai scris acest articol. Asteptam cu nerabdare sa vad cum vei atinge acest subiect si imi place ca ti-ai pastrat franchetea si aerul jucaus si ai subliniat totodata ca de-a lungul anilor nu ai avut doar experiente pozitive. Ma regasesc in Irina cea de la varstele expuse de tine pentru ca si eu fac parte din generatia cu internet dial up :)) si am avut si eu my fair share of bad experiences dar au fost experiente care m-au invatat multe lucruri si asta m-a incurajat sa nu ascult de gura lumii. Sex is cool but for cool sex you need good communication and a partner open to that communication ✌🏻 Cat despre acel sex toy … design-ul arata super interesant si m-ai facut curioasa! I will check it out! 😁

    Apreciază

  2. Thumbs up pentru articol!
    Eu cred că nu mai e cazul să fie un subiect tabu, nu ar trebui sa fie o rușine să știi ce înseamnă sexul, încă din adolescență (mă refer la educație, nu la practică, bineînțeles 🙂 ).
    Dar tot așa am aflat și eu „cum vin copiii pe lume”, pe la 10-11 ani, vrând-nevrând, de la băieții din curtea blocului…iar apoi nu mi-a mai suflat nimeni o vorbă, până prin liceu, târziu. Iar acum, la 26 de ani, încă descopăr lucruri noi despre ce presupune o naștere și mă minunez sau oripilez, după caz 😅
    P.S. very pretty and colorful toys 😃

    Apreciază

  3. Am citit cu zambetul pe buze. Un articol serios, scris in stilul umoristic coffentropy.
    Mi-am adus aminte de mine in adolescenta, ce naiva eram si cate chestii nu stiam (sau le stiam total gresit).
    Cred ca inca e un subiect tabu pentru multe/multi dintre noi. Si mai cred ca daca esti cu persoana care trebuie, iti vei da seama ca e un lucru absolut normal si ca subiectul trebuie tratat ca atare.
    Felicitari pentru curaj, though! Pupici :*

    Apreciază

  4. Eu sunt genul de persoana that keeps to herself și consider că există un anume moment potrivit pentru anumite discuții. Dar până și eu cred că e prea mare stigma în legătură cu acest subiect și prea multă rușine atașată.
    Trebuie să ne scuturăm odată de inhibiția asta și să discutăm liber despre subiecte precum sexualitatea. Măcar cu generația noastră să înceapă.
    La fel ca și pe tine, m-a „educat” tv-ul și internetul. Ceea ce nu e neapărat rău. Dar e important și să ai parte de o atitudine deschisă din partea apropiaților fără miștouri gratuite. Tocmai pentru că sunt atât de importante experiențele timpurii.
    Thumbs up pentru articol! 👍

    Apreciază

  5. Niceee Irina! Bravo pentru articol. I really feel it.

    Apreciază

  6. Doamne !!! Ma regăsesc complet in articolul tău 🙂 m-am măritat virgina din cauza vecinelor de la sat care ( din cauza ca eram mai isteață și mai înfingareata, sa zic așa – eram curva , pentru ca nu-mi tăcea gura și le dădeam replica , eram curva ) pentru ca sexul la noi in sat , familie , neam, peste tot – era un subiect tabu ( vin dintr-un sat din Ro dar de lânga Prut ) adică – cred ca aceleași Concepții ca și la tine 🙂 sexul era ceva urat , ceva scârbos , penisul era ceva grețos – asta am știut toată viața , pana și la facultate – când am avut de învățat aparatul reproducător masculin , nu l-am citit pentru ca îmi era greață ( nu văzusem unul in viața mea , decât tv – dar mie îmi era greață ) 🙂 pentru ca tot ce ma înconjura era rău și rușinos și dacă Doamne ferește te tii de mâna sau te pupi – ești curva ! Am suferit mult , foarte mult , prima mea experiența – căsătorită , a fost horror – nu apuca soțul sa ma atingă ca eu țipam ca ma doare , ca așa știam eu de la o verișoara cu o experiența la fel de nașpa , și pentru ca, creierul meu era blocat , pur și simplu blocat ca sexul e un lucru nașpa și scârbos … mi-a luat 2 ani din viața și încă îmi mai ia pana sa ajung sa ma bucur de acest lucru – am avut noroc de un soț bun și de multă rabdare … și totul din cauza unor tantze ( care cine știe ce-au făcut in viața lor ) dar știu sa te facă sa nu mai vrei nimic in viața . Era pe genul : țara te vrea prost 🙂 sa nu faci sex , sa nu fii mai isteață decât limita lor , sa nu faci facultate , sa nu pleci din sat – sa stai la bârfelor lor !! Ii mulțumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat cap cât sa gândesc un pic mai mult ca alții !! Foarte fain articolul – ești foarte faina și-mi place de țin maxim !! Sa mai scrii !

    Apreciază

  7. Foarte fain! Ma bucur ca ai reusit sa abordezi un subiect privit încă „tabu” cu atâta sinceritate si simplitate.
    Cred ca ar fi foarte interesant să mai apare articole in acest gen. Sunt convinsă ca ajută multă lume, pe mine m-a ajutat. 🙂

    Apreciază

  8. Interesant mod de a aborda tema aceasta personală. Mi-a plăcut. A fost liniştită, funny şi explicabilă 😍

    Apreciază

  9. Ai abordat frumos subiectul si pot sa spun ca ma regasesc cam in tot ce-ai mentionat mai sus. Totusi, fara suparare, nu-mi place cum l-ai incheiat, faptul ca apare link-ul ala catre un sexshop … but it’s only my opinion! 🙂

    Apreciază

  10. Avatarul lui Secretele Simonei
    Secretele Simonei

    Foarte bună abordarea ta. Subiectul ar trebui luat în serios și discutat mai pe îndelete în școli/familie într-un mod prietenos și util pentru ca tinerii să înțeleagă treptat mai multe lucruri și să nu se simtă rușinați de multe lucruri care de fapt sunt normale. Și eu auzeam te miri ce povești și de aceea mi se părea subiectul sexualității extrem de tabu, nepotrivit pentru mine. Și tot din seria de lipsă de informație, când eram mică aveam impresia că poți face copii doar când ești în perioada „minunată” a lunii. Ce zici de asta? 😂😂

    Apreciază

  11. Irina, we need more like you 🙂
    Îmi plac tare mult pozele și, ce mai, articolul e asa simpatic scris, ca o poveste la o cafea! despre ceva ce ar trebui abordat mai des, nu neapărat în felul de „cum fac eu cu lux de amănunte”, ci și așa, privat și matur cum ai ales sa scrii tu. Nice nice

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com