Linerele mele preferate

Bun! Cred că unul dintre cele mai cerute articole pe insta story-ul meu este „cu ce scrii, și de unde să-mi iau și eu?” 🙂 Vă previn din start.. eu am încercat o mulțime de linere, pixuri, creioane, etc. și am ales câteva care îmi plac mie, dar nu vă așteptați să știu termenii tehnici 🙂 I’m a simple chick 🙂 

Linerele nu sunt tocmai pentru scris, cât pentru desen, eu le folosesc la tot 🙂 Îmi place că au grosimea liniilor constantă, că nu „curg” … sunt perfecte 🙂 Faza asta cu scrisul mi se pare interesantă. Există tot felul de interpretări psihologice după felul în care scrii.. admit că sunt o mega ciudată și că felul în care scriu se schimbă de pe o zi pe alta. Pentru mine este importantă hârtia, instrumentul de scris, culoarea cernelii, dispoziția și timpul de care dispun. Voi avea un scris cu totul diferit: de la litere de tipar perfect încadrate, până la „caligrafie culcată” spre stânga 🙂 Crazy stuff.

În continuare găsiți câteva dintre instrumentele mele preferate pentru scris & desenat: 

Liner Centropen de 0.1 – preferatul meu. Avantaje: preț mic (3.5 lei), suficient de opac, varietate mare de grosimi (au și 0.05 până la 1.0). Dezavantaje: dacă folosești hârtie mai subțire, riști să se vadă pe verso, vârful are tendința să se „tocească” (de fapt intră în tijă) sau să își modifice forma cu timpul, mai ales dacă scrii apăsat, iar dacă îl lași fără capac, se va usca în câteva minute, și nu sunt foarte exacte, pentru că își vor modifica ușor grosimea. Un liner de 0.1 va ajunge cu timpul 0.2-0.3, iar cel de 0.3 poate înflori la 0.5.

O alternativă pentru Centropen este Staedtler Fineliner  (3.5-4.5 lei): varietate mare de culori, calitate bună, preț mic, dar grosimea este de 0.3 – 0.4 sau mai mult. Sunt foarte okay pentru bullet journaling, cred că pe acestea le-aș recomanda oricui vrea să combine textele cu desene, color coding & all that jazz. Mai există și Stabilo și Fiber Castell de 0.4, cel mai ieftine – până la 3 lei, dar m-au lăsat rece.liner-coffentropy-recomandare-pixliner-coffentropy-recomandare-pix-2

Buuuun, acum trecem la câteva linere mai scumpicele (11-15 lei). În general, avantajele constau în calitatea superioară a vârfului și pigmentului. Nu prea întâlnești problemele enumerate mai sus la linerele mai scumpe: vârful își va menține forma timp îndelungat, riscul de  trasfer pe verso este mai redus și atunci când ștergi cu radiera sau din întâmplare treci peste ceea ce tocmai ai scris, nu se va întinde cerneala + grosimi variate: 0.05 – 0.7. Dezavantaje: prețul de câteva ori mai mare, paleta limitată de culori, le găsești mai greu în magazine uzuale, așa că trebuie să fii mai creativ/ă. Bun, dar ce bine că sunt eu aici 🙂 O listă de linere pe care le-am încercat ar fi: FineLiner Staedtler pigment 308 , Graphic liner Derwent (big love, în special pentru sepia) sau Sakura Pigma Micron (cele mai populare, folosite cu încredere și de ilustratori sau sketchbook freeks, în plus au dimensiuni crazy cu diferențe de 0.05 mm). Un Micron de 0.4 este mai subțire uneori decât un Centropen de 0.3  (because fuck logic)liner-coffentropy-recomandare-pix4liner-coffentropy-recomandare-pix-micron-centropen

În concluzie, depinde pentru ce activitate folosiți acest tip de instrumente de scris, dar, pentru început, eu v-aș recomanda un set Staedtler (exemplu) și vedeți cum vi se pare. Pentru negru, Centropen sunt minunate. Dacă vreți să vă apucați de line work și grafică serioasă, alegeți Sakura Pigma Micron 😉

Voi ce instrumente  de scris mai folosiți? Vă invit în comentarii la o discuție de oameni nebuni care iubesc papetăria și pixurile mai mult decât o face un om normal :)) (că doar nu ați deschis acest articol fără să aveți o afinitate pentru lucruri ciudățele).

 

18 răspunsuri la „Linerele mele preferate”

  1. mie imi place sa folosesc linere colorate cand imi fac notite daca scriu texte pe hartie. in rest, orice pix care scrie putin mai gros si are grip bun e perfect pentru scrisul obisnuit. nu am pretentii (prea mari).
    ah, am si un stilou Pelican destul de vechi cu care mai scriu cateodata, mai mult din nostalgie pentru vremurile trecute.

    Apreciază

    1. eu aveam un Parker pe care îl foloseam like there is no tomorrow :)) acum nu îmi mai „satisface” cerințele :)) Ce vorbesc :)))

      Apreciază

    2. Am și eu o obsesie pentru pixurile cu peniță =))

      Apreciază

  2. Am facut arhitectura si design in liceu asa ca am trecut si eu prin multe linere :)) Cele de la Faber nu mi-au placut deloc, dar am fost impresionata de Sakura Pigma Micron (cel negru). Cand vine vorba de culoare am ales intotdeauna Staedler. Acum sunt fooooarte curioasa sa incerc Tombow pentru ca au varful tip pensula si cred ca ar fi foarte interesant pentru caligrafie 😀

    Apreciază

    1. daa, cred că voi reveni cu articole despre mai multe chestii.. penițe, markere, acuarele :)) i’m cray cray. Am și o colecție de carnete awesome.. deci :))

      Apreciază

  3. Um, eu am o ‘problema’ cu pixurile. Damn, i have a collection of them, love buying all sorts. Prin toate lucrurile mele dai de pixuri. Cand invatam prin a scrie ( wow, exista si felul asta de a studia), treceam prin toate pixurile eligibile. Trebuiau sa: nu (ma) zgarie ( pe creieri), fie un scris destul de gros dar si subtire ( I must see what I’m writing!), gripul bun, culoare acceptabila (azi am chef de negru, next second, blue). Si ah, sa nu aiba intreruperi. Problema e ca nu puteam scrie mai mult de 2 randuri fara sa trec la urmatorul pix. I never found the perfect pen, dar am avut ‘almost-perfect’, Dar poate in lista ta, dau si eu de ‘the one pen’.
    Ps: Sunt atat de innebunita dupa pixuri, incat sotiorul meu drag mi-a daruit un pix facut la comanda cu ocazia terminarii facultatii.
    Ps 2: as face colectii si de agende, caiete funny, carnetele, creioane colorate.
    Ps 3: deocamdata ma distrez cu mandalas. Ever tried?

    Apreciat de 1 persoană

    1. :))) giiirl, i feel you so bad! Zici că eu am scris comentariul tău :)) Am și o colecție de agende.. cred că voi scrie și despre ea cândva. Nu am încercat niciodată 🙂 dar sunt atât de grafice..mie îmi plac chestii mai free hand

      Apreciază

  4. Pfai, îmi amintesc cât de obsedată eram de pixuri în generală și liceu. Așadar, de ziua mea am primit un set de 100 pixuri gel de culori diferite cu care să mă distrez. Am fost cea mai fericită!
    De când cu PC-urile, am mai uitat cât de mult îmi place să scriu, dar acum sunt back in the game. :)) Pentru luat notițe la facultate și scris în agende. Mi-am luat și eu un Staedtler din IPB după ce te-am întrebat pe Insta de unde ai pixurile alea faine ce scriu subțire. :)) Sunt foarte mulțumită de el, o să cumpăr mai multe culori! Mai am unul de la 0,4 de la Pelikan, roșu, e destul de ok și unul de la Stabilo de care sunt cel mai puțin impresionată. O să-l folosesc la examene! :))
    Acum, mă tentează un Sakura Pigma Micron, nu neapărat pentru greafică serioasă, nu știu eu de-astea, pur și simplu îmi place să scriu cu pixuri faine! 😀
    Big like pentru articol! xo

    Apreciază

    1. La examene să scrii doar cu pixuri faine.. măcar ceva fericire de la moment să ai 😉

      Apreciat de 1 persoană

      1. Așua o să fac! :)) ❤

        Apreciază

  5. Hello! Sunt colectionara impatitmita a tot ceea ce inseamna instrument de scris si hartie (faina explicatie, dar vreau sa spun ca imi plac nu numai agendele, caietele, carnetele, ci si post-it-urile de ex sau colile de hartie 😳). Iubesc stilourile, de toate felurile!!!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Atât de mult îmi place că suntem ca la alcoolicii anonimi, doar că pentru iubitorii de papetărie 🙂 Hugs!

      Apreciază

  6. Of, mi-am amintit, citind acest articol cat de impatimita am fost cat am fost in scoala dupa aceste lucruri. Fiecare inceput de an scolar era o petrecere cu conffetti. Mergeam de una singura (sa nu ma deranjeze nimeni si sa nu crizez pe nimeni) si alegeam in detaliu fiecare caiet, fiecare pix… Imi place foarte mult sa scriu de mana, dar nu puteam sa scriu frumos cu orice pix. Caietul trebuia sa aiba ceva rupt din stele pe coperta ca sa ma inspire, ca altfel nu puteam invata :)) si lista poate continua. Desi am trecut de aceasta perioada, inca imi caut de lucru cu scrisul de mana, si imi aleg agende, notes, si instrumente de scris cu aceeasi minutiozitate si placere. Tot timpul rade prietenul meu de cat sunt de „ciudata” (spune el) la faze de genul. Raspunsul meu este „trebuie sa ma inspire”. ☺️

    Apreciat de 1 persoană

    1. Absolut corect și deloc ciudat! Uite, suntem o mini comunitate aici și doar nu putem fi toate ciudate :)))

      Apreciază

  7. Eu am tot asa, o colectie intreaga, IPB-ul il ocolesc cat pot cand merg la mall, e ca si cum ai lasa un alcoolic intr-un bar, ultima data cand am intrat eram parca euforica, radeam, ma grabeam sa le incerc pe toate, imi da o stare de bine incredibila sa le vad dar mi-am impus sa nu le mai aduc pe toate acasa:).
    Cand m-am inscris anul trecut la a 2a facultate, ma simteam ca un copil in cutia cu jucarii, dupa 15 ani de Excel-uri si laptop, laptop, in sfarsit aveam nevoie cu adevarat de markere, pixuri cu gel, subtiri, pe culori in fine, tot ce nu am folosit in perioada de robot:).
    Am si intrat pe link-ul cu dpap, cu exemplul tau si…wow. Problema e ca urasc sa comand prin curier, nu sunt acasa mai niciodata si curierii nu prea suna inainte, e complicat cu vecinii si interfonul, asa ca evit, prefer posta romana sau elefant, care are pick-up point. Dar o sa le caut in magazinele fizice, ma tenteaza.
    Sa mai scrii articole din astea, cu cat mai multe exemple, they are a delight to read 🔏
    PS. si agende, jurnale, caiete ofc. Eu, care nu comand prin curier decat in caz de urgenta majora, mi-am calcat pe inima si am comandat trei (3!!) moleskine, de pe carturesti, asa de tare m-au tentat cu ceva promotie. Bineinteles ca a fost o incurcatura intreaga cu curierul, care ma suna ca e jos si eu eram la serviciu, in fine pana la urma au ajuns in posesia mea, reinforcing my decision sa nu mai comand prin curier.

    Apreciază

    1. :))) înțeleg ce zici. Este foarte anevoioasă comunicarea cu curierul. Eu am renunțat de tot la aștepare și atunci când primesc mesaj cu numărul curierului, îl stalkuiesc unde este și mă duc singură să îmi iau coletele 🙂 Poșta română, on the other side are, spre marea mea frustrare cozi intermidabile la ghișee.
      And yes, te înțeleg la partea cu IPB 🙂 Dacă ești în Cluj, nu te-aș sfătui să mergi eo Universității, unde sunt: Rembrandt, deScris, Humanitas (la subsol!) și librăria aia sexy de pe colț. Eu dacă mă avânt acolo, ies cu minus 50 de lei în buzunar, în cel mai bun caz 🙂

      Apreciază

  8. poti sa-mi spui in Cluj de unde cumperi linerele Micron? Sau care e magazinul tau preferat din Cluj? poate stii un magazin pe care inca nu-l cunosc. Am incercat atatea lucruri si nu ma satisfacut nici unul pentru care sa pot spune: DA, acela este preferatul meu, la toate gaseam ceva.

    Apreciat de 1 persoană

    1. ☺ Încearcă pe Universității la magazinul Rembrandt
      Eu de acolo le-am cumpărat

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează un site web sau un blog la WordPress.com